Autoritatile de supraveghere si reglementare a sistemului financiar, reunite la sfarsitul saptamanii treute la Basel, au stabilit ca bancile de importanta sistemica, desemnate drept "prea mari ca sa se prabuseasca", trebuie sa-si majoreze rezervele de capital cu 2,5 puncte procentuale peste minim.
Astfel, grupurile financiare care ar provoca crize regionale sau globale daca ar avea probleme vor fi nevoite sa constituie o rata a capitalului de rang intai de cel putin 9,5%, in loc de 7%, transmite Bloomberg.

Surse apropiate situatiei au declarat ca decizia ar viza circa 30 de banci din intreaga lume.

Masura are rolul de a preveni declansarea unei noi crize financiare, similara cu cea care a urmat falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers in septembrie 2008.

Oficialitatile reunite in weekend la Basel au respins contestatiile bancilor fata de noile cerinte de adecvare a capitalului. Institutiile de credit au avertizat ca inasprirea reglementarilor ar putea afecta cresterea economica, iar unele companii au incercat sa evite includerea lor in categoria bancilor de importanta sistemica.

Totodata, autoritatile financiare au decis sa nu accepte, pentru moment, folosirea capitalului hibrid pentru atingerea tintelor, metoda vizata in principal de unele banci europene.

Analistii considera ca decizia ar putea afecta in primul rand bancile europene Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia) si cele trei mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole.

Totodata, bancile americane sunt considerate "marii castigatori" in urma deciziei luate la Basel. Reprezentantii Deutsche Bank au refuzat sa faca alte comentarii dincolo de declaratiile directorului de risc Hugo Banziger, care a afirmat pe 10 iunie ca banca este increzatoare ca va indeplini cerintele de capital Basel III.

Purtatorul de cuvant al UniCredit Andrea Morawski a amintit comentariile directorului general Federico Ghizzoni, care a spus recent ca grupul poate face fata unei suplimentari a capitalului cu doua puncte procentuale numai din profitul nedistribuit.

Reprezentantii celor trei banci franceze au refuzat sa comenteze informatiile.

Comitetul de la Basel a refuzat sa numeasca bancile care vor intra sub incidenta masurii adoptate in weekend. Potrivit unei surse apropiate situatiei, circa 28-30 de institutii de credit s-ar putea confrunta cu majorarea capitalului, dintre care pana la opt grupuri financiare americane.

Printre bancile vizate s-ar putea numara HSBC Holdings, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, BNP Paribas, JPMorgan Chase & Co., Barclays si Royal Bank of Scotland, potrivit unui analist al Morgan Stanley. UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs si Societe Generale ar putea fi obligate la o suplimentare mai "blanda" a capitalului, de numai doua puncte procentuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri