Fondurile vor fi folosite pentru constructia unei portiuni din autostrada A1, de 36 de kilometri, intre Pyrzovice si Maciejov, in apropiere de Catovice, si a unui tronson de 135 de kilometri din autostrada A4 intre Azarov, de langa Cracovia, si Rzeszov, la granita cu Ucraina, se arata intr-un comunicat.

Autostrazile A1 si A4 fac parte din coridoarele prioritare trans-europene (TENT), care reprezinta axe majore de transport utilizate pentru circa 80% dintre pasagerii si bunurile din Uniunea Europeana.

Autostrada A1 porneste de la Marea Baltica, traverseaza Polonia, Cehia, Slovacia si ajunge in Austria si va reprezenta o legatura moderna de transport intre Gdansk si Viena, prin Catovice si Brno.

Autostrada A4 va traversa sudul Poloniei, din Germania catre Ucraina, si va trece pe langa orasele Vroclav, Opole, Glivice, Catovice si Cracovia.
Imprumutul este contractat de Bank Gospodarstva Krajovego (BGK), in numele Fondului pentru Drumuri Nationale al Poloniei.

Citeste si:

Promotorul proiectului este Directoratul General pentru Drumuri Natioanale si Autostrazi din Polonia. Sectorul transporturilor este principalul beneficiar al imprumuturilor acordate de BEI in Polonia.

Din 1990, cofinantarea BEI pentru proiectele de transporturi a atins 12,5 miliarde de euro, incluzand actualul imprumut, respectiv circa 40% din finantarea acordatae de banca Poloniei.

BEI este banca de imprumuturi pe termen lung a Uniunii Europene, care are ca obiectiv contributia la integrarea si dezvoltarea echilibrata, economica si sociala, a statelor membre.