O revizuire in scadere a ratingului, care determina randamente mai mari, ar putea insemna ca Trezoreria americana va plati dobanzi mai mari cu 2,3-3,75 miliarde de dolari pentru a finanta un deficit bugetar anual de 1.000 de miliarde de dolari, arata nota, citata de cotidianul Financial Times.

"Daca Standard & Poor's sau alta mare agentie de rating retrogradeaza SUA, instrumentele financiare emise de Trezorerie si-ar pierde din valoare, posibil cu pana la 100 de miliarde de dolari", considera analistii S&P Valuation and Risk Strategies, divizie de cercetare a McGraw-Hill, separata de agentie, informeaza Mediafax.

In prezent, randamentele obligatiunilor vandute de Trezoreria SUA nu reflecta temerile ca statul american si-ar putea pierde calificativul "AAA". Randamentul titlurilor de Trezorerie pe durata de zece ani a scazut la 2,85% vineri, minimul acestui an. Investitorii sunt ingrijorati in privinta unei economii mai slabe si a unei extinderi a crizei datoriilor din zona euro.

Chiar daca amenintarea unei retrogradari a SUA este putin probabila, ramane o posibilitate avand in vedere proiectia unor deficite mari pe termen lung si impasul privind majorarea plafonului de indatorare a Trezoreriei, in prezent stabilit la 14.300 miliarde de dolari.

Citeste si:

In aprilie, S&P a confirmat ratingul SUA, dar a inrautatit perspectiva la negativa din cauza deficitului si a riscului ca acesta sa nu fie redus semnificativ pana in 2013.

Moody's a avertizat ca ar putea pune guvernul SUA sub supraveghere pentru o posibila retrogradare daca nu ete rezolvat impasul privind cresterea plafonului de indatorare inaintea termenului limita de 2 august.

O mare parte a investitorilor din piata obligatiunilor considera de neimaginat ca SUA sa nu-si plateasca efectiv datoriile din cauza atingerii plafonului de indatorare maxima. Acestia se asteapta ca liderii politici din SUA sa ajunga la un acord inaintea termenului limita.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.