Carlos Ghosn, director general si presedinte al Nissan si Renault, a castigat anul trecut 982 milioane yeni (12,1 milioane de dolari) de la compania japoneza, fiind cel mai bine platit executiv din Japonia, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Compensatia totala incasata pentru anul trecut de Ghosn, inclusiv optiunile de achizitie de actiuni la preturi preferentiale, a urcat cu 10%.
Pe locul al doilea in Japonia este directorul general al Sony, Howard Stringer, care a castigat 863 milioane yeni (circa 10,6 milioane de dolari), in urcare cu 6%.

Cei doi sunt, astfel, cei mai bine platiti directori generali ai companiilor listate din Japonia.

Remuneratia lui Ghosn depaseste cu mult salariile incasate de sefii rivalilor japonezi Toyota si Honda. Presedintele Toyota, Akio Toyoda, a primit in ultimul an fiscal o compensatie de 136 milioane yeni (1,67 milioane de dolari), iar seful Honda Takanobu Ito a incasat 130 milioane yeni (1,6 milioane de dolari).

Ghosn a luat apararea grilei de salarii de la Nissan, argumentand ca se incadreaza in strategia multor companii multinatioanle de a atrage angajati valorosi.

"Daca ar fi sa compari salariile noastre cu cele de la Toyota sau Honda, exista evident diferente. Insa noi ne raportam la trendurile globale", a declarat Ghosn intr-o intalnire cu investitorii care a avut loc miercuri la Yokohama.

Directorul general al Ford, Alan Mulally, este cel mai bine platit executiv din industria auto la nivel mondial, cu un salariu de 25,84 milioane de dolari anul trecut, urmat de seful Fiat si Chrysler, Sergio Marchionne, care a luat 17,55 milioane de dolari.

CEO-ul Volkswagen, Martin Winterkorn, a obtinut 12,39 milioane de dolari, iar seful Daimler, Dieter Zetsche, a incasar 11,69 milioane de dolari.

Ghosn a avut un salariu de 1,2 milioane de euro (1,7 milioane de dolari) la grupul francez Renault, partenerul de alianta al Nissan. El a obtinut miercuri aprobarea actionarilor pentru prelungirea cu doi ani a mandatului sau de presedinte al Nissan.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanul infectat cu coronavirus si internat in Japonia se simte bine
Setari Cookie-uri