Analistii BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, au realizat un indice care evalueaza riscul de intrare in faliment a 44 de tari. Daca liderul, Grecia, nu este deloc surprinzator, nu acelasi lucru se poate spune despre Italia sau Ungaria. Romania nu a fost luata in calcul de catre analistii BlackRock.

Grecia, Portugalia si Venezuela sunt tarile care au cel mai mare risc de a intra in default, in vreme ce Norvegia, Suedia si Elvetia sunt cele mai sigure tari din acest punct de vedere, scrie Wall Street Journal.

Indicele de risc a fost realizat avand in vedere proximitatea fata de criza datoriilor suverane a tarilor luate in calcul, puterea institutiilor si a sectorului financiar din statele respective si nivelul datoriilor pe care acestea le au.

BlackRock caracterizeaza datoriile Greciei si ale Portugaliei ca fiind „nesustenabile”. Parlamentul de la Atena urmeaza sa voteze miercuri un plan de austeritate, cerut de institutiile financiare internationale in vederea acordarii unei noi transe de ajutoare financiare acestei tari. Evenimentul a fost intampinat cu proteste violente de strada.

Italia s-a plasat pe locul cinci, datoria neta raportata la PIB-ul tarii fiind mai mare decat ce inregistrata in cazul Irlandei sau Ungariei, potrivit datelor Bloomberg.

„Guvernul de la Roma trebuie sa restructureze aproximativ 43% din datoria tarii in urmatorii doi ani. Gradul de indatorare al Italiei este extrem de mare pentru o tara cu astfel de date fundamentale”, se mentioneaza in raportul BlackRock.

Italia este urmata de Ungaria, Irlanda si Argentina, tara care a mai intrat in default si la inceputlul anilor 2000. SUA ocupa locul 15 in cadrul indicelui, imediat sub China.

Sursa imagine: sxc.hu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a cheltuit romanul obisnuit pe vacanta in 2019