Parlamentul Greciei a aprobat miercuri programul de austeritate propus de guvern, necesar pentru ca statul sa primeasca urmatoarea transa, de 12 miliarde de euro, dintr-un imprumut extern si sa evite falimentul, transmite Athens News, citat de Mediafax.
Programul a fost sustinut de 155 de parlamentari, din totalul de 300, in timp ce 138 au votat "impotriva".

Planul propus de autoritati vizeaza reduceri de cheltuieli, majorari de taxe si infiintarea unei autoritati de privatizare.

Joi va fi votata o a doua lege, care face posibile masuri bugetare individuale si privatizarea unor active ale statului.

Grecia trebuie sa implmenteze planul de austeritate de 28 de miliarde de euro pe o perioada de cinci ani pentru a-si asigura fonduri de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata.

Aprobarea de catre Parlament a masurilor de austeritate reprezinta pentru guvern prima etapa a unui program de 78 de miliarde de euro, care pe langa reducerile de cheltuieli in valoare de 28 de miliarde de euro decise miercuri vizeaza si privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro. Votul din Parlament, umbrit de o greva de 48 de ore, a devenit tinta unor proteste violente care au dus la interventia politiei impotriva manifestantilor, noteaza Bloomberg.

Pe langa vanzarea de active, precum Public Power Corp - fostul monopol de stat in sectorul energetic, si taxe de 1-5% pe salarii, programul premierului include taxe mai mari pentru restaurante si baruri, accize majorate pentru pacura si coborarea pragului pentru aplicarea
impozitului de la 12.000 de euro la 8.000 de euro.


Cotidianul elen To Vima a calculat ca povara fiscala suplimentara pentru o familie de patru persoane va creste cu 2.795 de euro, suma similara cu venitul pe o luna.

Euro a inregistrat miercuri variatii in contextul clarificarii pozitiei parlamentarilor indecisi. Atentia se transfera asupra votului, joi, a unei a doua legi, care autorizeaza implementarea masurilor de austeritate. Un succes joi ar permite ministrului de Finante Evangelos Venizelos sa participe duminica la o sedinta cu omologii sai europeni pentru discutii care vizeaza eliberarea celei de-a cincea transe, de 12 miliarde de euro, a pachetului de imprumuturi totalizand 110 miliarde de euro, convenit anul trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Sentimentul dominant in Europa va fi de usurare. Vor fi intotdeauna oameni care spun ca de fapt nu se va schimba nimic, dar cel putin se vor calma pietele financiare si vom castiga timp", a afirmat, inainte de incheierea votului, Tobias Blattner, economist la Daiwa Capital Markets Europe.

Euro se tranzactiona la 1,4381 dolari la 16:16 la Atena, comparativ cu 1,4421 inainte de inceperea votului.

Randamentul obligatiunilor elene pe doi ani, care a atins un nivel de 30% la 16 iunie, a scazut la 26,56%, de la 28,54% marti.

In fata Parlamentului au fost aliniati foarte multi politisti, pentru a proteja legislativul de protestatari, in contextul riscului ca masurile de austeritate sa nu fie aprobate, situatie care ar fi condus la prima intrare in incapacitate de plata a unui stat din zona euro. Grecia trebuie sa achite in august imprumuturi in valoare de 6,6 miliarde de euro, iar oficiali guvernamentali au afirmat ca ar putea ramane, pana la mijlocul lunii iulie, fara bani pentru a plati salariile si pensiile.

Premierul elen, George Papandreou, a dus lupta pentru a obtine acordul Parlamentului concomitent cu eforturile oficialilor europeni de a convinge creditorii privati sa participe la sprijinirea Greciei. Oficiali din Ministerul de Finante german au programat pentru miercuri o intalnire la Berlin cu reprezentanti ai bancilor si asiguratorilor pentru a discuta un plan francez de implicare a investitorilor privati care detin obligatiuni.
Implementarea de noi masuri de austeritate ameninta sa agraveze recesiunea ce dureaza deja de trei ani si sa complice eforturile guvernului de a creste veniturile, noteaza Bloomberg. Economia se va contracta cu 3,8% in acest an, potrivit estimarilor Uniunii Europene si Fondului Monetar International, dupa un declin de 4,4% anul trecut, in timp ce nivelul de indatorare, cel mai ridicat din istoria zonei euro, va atinge 165% din PIB anul urmator.


Ciocniri violente la Atena. Urmareste LIVE evolutia protestelor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri