Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite, a acceptat sa plateasca 8,5 miliarde de dolari pentru a incheia amiabil litigii legate de obligatiuni garantate prin ipoteci, dupa ce mai multi investitori au cerut restituiri de fonduri, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Acordul trebuie aprobat si de justitia americana.

Cotatia Bank of America a crescut cu pana la 6,7% in perioada de pretranzactionare, care precede deschiderea bursei americane.

Acordul privind plata amiabila va contribui la o pierdere estimata la 8,6-9,1 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, potrivit unui comunicat al bancii. Institutia de credit a anuntat ca va directiona 5,5 miliarde de dolari catre un fond de rezerva pentru viitoare cereri si va inregistra 6,4 miliarde de dolari pentru alte costuri, intre care juridice si o reevaluare in scadere la divizia ipotecara.

"Este un progres pentru ca stabileste niste limite pentru cat va fi pierderea totala. Nu este un lucru bun sa platesti atat de mult, dar nu este nici cel mai pesimist scenariu posibil", a afirmat Marty Mosby, analist la compania americana Guggenheim Securities, care administreaza active de peste 100 de miliarde de dolari, inclusiv actiuni ale Bank of America.

Investitorii au cerut in octombrie ca Bank of America sa rascumpere obligatiuni garantate prin credite ipotecare, lansate de Countrywide Financial, companie preluata in 2008.

Intelegerea dintre investitori si Bank of America urmeaza unui acord similar, de trei miliarde de dolari, anuntat in ianuarie, pentru rezolvarea unor cereri similare din partea companiilor de stat Fannie Mae and Freddie Mac. Totodata, Bank of America a anuntat in mai ca va plati 1,6 miliarde de dolari pentru a rezolva amiabil o disputa cu asiguratorul de obligatiuni Assured Guaranty.

Actiunile Bank of America au inregistrat un declin de 19% de la inceputul anului si pana la inchiderea sedintei de marti, din cauza temerilor privind pierderi din operatiunile cu imprumuturi ipotecare, noile reglementari internationale referitoare la capitalul bancilor si incetinirea economiei Statelor Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Marile banci de pe Wall Street se feresc de cuvantul recesiune in 2020