Inflatia din zona euro s-a stabilizat in iunie la 2,7%

Inflatia anuala din zona euro a stagnat in iunie la 2,7%, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a sugerat ca va creste din nou dobanda de politica monetara la sedinta din luna iulie, deoarece rata inflatiei pare ca s-a stabilizat cu mult peste tinta institutiei, de sub 2%, transmite Reuters.

Banca a crescut in aprilie rata de refinantare cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima data in ultimii doi ani, pentru a opri cresterea preturilor, scrie Mediafax.

"Este de importanta capitala ca actuala crestere a inflatiei sa nu dea nastere la presiuni inflationiste generalizate. Politica monetara actuala este acomodativa si, dupa cum am mai spus, suntem intr-o stare de vigilenta sporita", a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, adresandu-se comisiei de politici economice si monetare din Parlamentul European la scurt timp inainte de anuntarea datelor privind inflatia.

Formularea "vigilenta sporita" a fost folosita de obicei de BCE pentru a sugera ca urmeaza o crestere a dobanzii de politica monetara. Consiliul de guvernare al BCE se va reuni joia viitoare.

Moneda euro a atins un nou maxim al ultimelor trei saptamani fata de dolar in urma aparitiei informatiilor, sustinut si de sperantele legate de votul din parlamentul elen pentru masurile de austeritate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri