UBS, cea mai mare firma de private banking din Europa dupa active, a anuntat ca managementul bancii il va numi pe Weber in Consiliul de Administratie la adunarea generala anuala a actionarilor din mai 2012 si, daca acesta va fi ales, va prelua functia lui Villiger dupa un an.

"Cred ca este un factor pozitiv ca au putut face acest anunt cu doi ani in avans. Este un candidat puternic care a fost in carti si pentru preluarea functiei de presedinte al Consiliului de Administratie al Deutsche Bank, deci sunt vesti foarte bune. Villiger a fost considerat intotdeauna ca o solutie temporara, menit sa ajute UBS sa treaca prin criza, iar Axel Weber este cu siguranta un om cu mai multe legaturi in industria bancara internationala", comenteaza analistul Cheuvreux Christian Stark.

UBS a apelat, pentru a depasi criza, la serviciile lui Oswald Gruebel, actualul director general al bancii, si la Villiger, fost ministru de Finante al Elvetiei, care se retrasesera din activitate. Cei doi au preluat misiunea de a recastiga increderea investitorilor si de a revitaliza UBS, care a suferit in timpul crizei financiare cele mai mari pierderi din istoria Elvetiei.

Citeste si:

Nominalizarea lui Weber dezminte zvonurile ca l-ar putea urma pe veteranul Josef Akermann in postul de presedinte al Consiliului de Administratie al Deutsche Bank, al carui mandat va expira in 2013.

Weber a fost presedinte al Bundesbank in perioada aprilie 2004 - aprilie 2011 si a fost totodata membru in Consiliul de Guvernare al Bancii Centrale Europene (BCE).

El a fost considerat unul dintre favoriti la ocuparea scaunului de presedinte al BCE dupa expirarea mandatului lui Jean-Claude Trichet, insa s-a autoexclus din cursa in februarie. Recent, Weber a fost numit profesor de stiinte economice la Scoala de Business Booth a Universitatii din Chicago.