"Nu ne va fi usor sa revenim pe piata mondiala a cerealelor. Daca nu ar fi existat un embargou, perspectivele de export pentru sezonul 2011-2012 ar fi fost splendide. Potentialul de export este bun si il estimez la 18-20 milioane de tone, dar Rusia nu va reusi, probabil, sa livreze la extern o astfel de cantitate, deoarece embargoul ne-a impins cu 8-9 ani in urma in termeni comerciali", a afirmat Arkadi Zlocevski, presedinte al Uniunii Rusesti a Cerealelor, citat de Mediafax.

Piata mondiala a reactionat la stoparea exporturilor de catre Rusia prin majorarea preturilor, in timp ce statele importatoare au inceput sa caute furnizori alternativi.

Absenta Rusiei de pe piata mondiala nu a condus la un deficit de cereale, dar cota de piata a producatorilor rusi a fost preluata de alti exportatori. Dupa ridicarea embargoului la export, Rusia trebuie sa-si recastige pozitia, noteaza RIA Novosti.

Inainte de interzicerea exporturilor, Rusia se afla intre primii patru furnizori, alaturi de SUA, Canada si Uniunea Europeana, cu livrari la extern de peste 20 de milioane de tone.