"Un program de sustinere trebuie sa fie in mod clar perceput ca un pas spre redresarea economica a tarilor respective, iar in ceea ce priveste programele europene respective nu este cazul. Trebuie schimbata filozofia", a declarat ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, potrivit Mediafax.

El a dat exemplu planurile de redresare sustinute de Fondul Monetar International, care, in opinia sa, sunt "prea pro-active", in timp ce uniunea monetara "a ramas in urma evenimentelor".

Rostowski a apreciat implicarea FMI in planurile de salvare, chiar daca participarea Fondului a provocat divergente puternice in randul europenilor.

Tarile europene trebuie sa limiteze datoria publica la 60% din PIB, dar Rostowski crede ca Europa se concentreaza prea mult pe reducerea acesteia, in loc sa dea atentie relansarii economiei.

Citeste si:

Ministrul polonez pledeaza pentru un accent sporit, inca de la inceput, pe reformarea economiilor aflate in dificultate, ca cel mai bun mijloc de evitare a riscului de contagiune in zona euro.

Cu o zi in urma, premierul polonez Donald Tusk s-a pronuntat in favoarea unei reduceri ale dobanzilor imprumuturilor de urgenta acordate Irlandei.

Irlanda considera ca dobanzile sunt prea mari, dar nu a reusit sa obtina o reducere a acestora intrucat numeroase tari, incepand cu Franta, reducerea plafonului de aplicare a impozitelor pentru companii, intrucat considera ca fiscalitatea redusa reprezinta concurenta neloiala.

Ministrul este ingrijorat si de reticenta tot mai mare a unor tari bogate din nordul continentului, precum Germania, Finlanda si Olanda, de a finanta statele cu dificultati financiare din sud.