Finantarea acordata de Grupul Banca Mondiala tarilor in curs de dezvoltare a totalizat 57,4 miliarde dolari in anul fiscal iulie 2010 - iunie 2011, in scadere fata de perioada anterioara de raportare, in timp ce fondurile alocate de la inceputul crizei, din 2008, au ajuns la 189 miliarde dolari.

Grupul a acordat in perioada analizata 712 imprumuturi, grant-uri, investitii de capital si garantii in valoare totala de 57,4 miliarde de dolari, fata de 72,8 miliarde de dolari in perioada iulie 2009 - iunie 2010, care a reprezentat varful crizei, informeaza Mediafax.

Angajamentele Grupului BM pentru protectie sociala, inclusiv programe de tip plasa de siguranta pentru cei mai saraci si vulnerabili, s-au ridicat la 4,1 miliarde de dolari in anul fiscal 2011, derulate prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID).

Finantarea pentru proiecte de infrastructura, crearea de noi locuri de munca si investitiile pentru productivitate este estimata la 20 miliarde de dolari, reprezetnand 46% din totalul creditarii acordate de grup in perioada analizata, se arata intr-un comunicat al BM.

Sprijinul acordat prin AID pentru proiecte de infrastructura a urcat cu 31% fata de anul fiscal 2009-2010, la 7 miliarde de dolari.

Totodata, Grupul a acordat 1,4 miliarde de dolari pentru managementul dezastrelor naturale.

'In ultimul an, Grupul Banca Mondiala si-a demonstrat angajamentul pentru sustinerea cresterii si oportunitatilor pentru clientii nostri, desi reverberatiile crizei globale trimit inca unde de soc in economia mondiala. In timp ce revenirea are loc in mai multe viteze, preturile ridicate si volatile ale alimentelor si carburantilor ridica noi probleme, punand in pericol populatia vulnerabila", a declarat, in comunicat, presedintele institutiei financiare internationale, Robert Zoellick.

Preturile alimentelor au urcat in ultimul an fiscal pana aproape de maximele atinse in 2008, iar Banca Mondiala estimeaza ca astfel de cresteri au aruncat 44 de milioane de oameni in saracie din iunie 2010.

Astfel, Banca Mondiala a acordat in anul fiscal 2010-2011 finantare de 26,7 miliarde de dolari prin BIRD, in scadere de la 44,2 miliarde de dolari in anul anterior, respectiv 32,9 miliarde de dolari in 2008-2009, cand economia globala a trecut prin cea mai dificila perioada.

Finantarile acordate prin AID, fondul pentru saraci al BM, au crescut de la 14,5 miliarde de dolari la 16,3 miliarde de dolari.

International Finance Corporation (IFC) a imprumutat din resurse proprii 12,3 miliarde de dolari si a mobilizat, de la alti investitori, fonduri de 6,4 miliarde de dolari, fata de 12,6 miliarde de dolari, respectiv 5,3 miliarde de dolari in anul fiscal anterior.

Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), care ofera garantii impotriva riscurilor politice investitorilor interesati de tarile in dezvoltare, a alocat in perioada analizata 2,1 miliarde de dolari, in scadere de la 1,5 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind economia Romaniei