Guvernul cancelarului german Angela Merkel a majorat tintele anuale de imprumut cu peste 10%, pentru perioada 2013-2015, ca urmare a angajamentelor privind contributia la viitorul fond european de salvare, potrivit planului bugetar multianual, transmite Bloomberg.

Imprumuturile se vor ridica la 24,9 miliarde de euro in 2013, peste nivelul de 22,3 miliarde de euro aprobat de Executiv in martie, conform proiectului de buget pregatit de Ministerul Finantelor.

Guvernul urmeaza sa imprumute 18,7 miliarde de euro in 2014 si 14,7 miliarde de euro in 2015, peste sumele de 15,3 miliarde de euro, respectiv 13,3 miliarde de euro prevazute initial, potrivit Mediafax.

Aceste revizuiri permit totusi Germaniei sa respecte limita de indatorare prevazuta din 2016 in Constitutie, a declarat un oficial al Ministerului de Finante, la sfarsitul saptamanii trecute.

Imprumuturile Germaniei vor scadea de la sub 30 de miliarde de euro in acest an la 27,2 miliarde de euro in 2012, a spus un alt oficial al ministerului.

In martie, guvernul aprobase pentru anul viitor imprumuturi de 31,5 miliarde de euro.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute furnizarea urmatoarei transe, de 12 miliarde de euro, din programul UE si FMI de sustinere a Greciei si s-au angajat sa continue discutiile pentru al doilea plan de ajutor.

Liderii europeni vor infiinta un program permanent de sprijin, Mecanismul European de Stabilitate, care va intra in vigoare in 2013.

Germania a acceptat sa contribuie la acest mecanism cu circa 22 de miliarde de euro, in decurs de cinci ani.

Deficitul bugetului general al Germaniei, care include 16 landuri, orasele si sistemul de asigurari sociale, va scadea probabil in acest an la sub 2% din PIB, de la 3,3% in 2010, potrivit uneia dintre surse.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Grecia accepta conditiile creditorilor pentru un nou pachet de salvare