Primii doi directori ai renumitei companii energetice americane Enron, falimentata acum patru ani, respectiv Kenneth Lay si Jeffrey Skilling, au comparut ieri in fata Tribunalului federal din Houston, sub acuzatia de frauda si malversatii financiare, au anuntat CNN, Associated Press si toata presa europeana. Un juriu independent va stabili daca se fac intr-adevar vinovati de faptele ce le sunt imputate.

Pana acum, nu o data, ei au declarat ca nu au avut cunostinta de fraudele ce au dus la colapsul companiei, toate chestiunile financiare si juridice aflandu-se in competenta celor angajati special pentru operatiunile respective. Se reaminteste faptul ca unii dintre ei au fost deja judecati dupa falimentul din 2001 si condamnati la inchisoare. Impotriva lui Lay, 63 de ani, sunt formulate sapte capete de acuzare, inclusiv conspiratia si frauda. Impotriva lui Skilling, 52 ani, sunt formulate 31 capete de acuzare, inclusiv conspiratie, frauda si operatiuni financiare frauduloase in interiorul companiei.

Audierile propriu-zise, dupa stabilirea echipei de jurati totalmente independenti, incep astazi. Lay a continuat si ieri sa declare presei ca nu poarta nici o raspundere pentru actele ilicite comise de subalternii sai, neavand niciodata cunostinta de ele. Skilling, aflat mai multa vreme la conducerea companiei, sustine ca nici el nu are vreo raspundere pentru malversatiile ce au avut loc, in special cele prin care au fost ascunse cifrele reale ale profitului si datoriilor companiei, ci "creditorii nervosi".

In realitate, exista dovezi conform carora ambii acuzati au manipulat cifrele de afaceri ale companiei pentru a-si vinde profitabil actiunile cu putin inaintea falimentului. In presa americana, concomitent cu informatiile despre inceperea procesului celor doi fosti principali conducatori ai Enron, au aparut detalii conform carora Kenneth Lay, fondatorul grupului energetic, a fost unul dintre apropiatii presedintelui George W. Bush, contribuind "generos" la campaniile electorale ale acestuia pentru postul de guvernator al Texasului, in 1993, iar apoi la campania prezidentiala din 2000. S-a relatat de asemenea ca in perioada 1989-2001, Lay si-a vandut actiunile la Enron pentru 300 milioane de dolari, incurajand in acelasi timp angajatii companiei sa continue achizitiile, mintindu-i in legatura cu adevarata situatie financiara a companiei.

Asemenea inselatorii ii sunt imputate si lui Jeffrey Skilling. Conform legislatiei in vigoare, pentru faptele grave comise, cei doi fosti principali conducatori ai companiei sunt pasibili de pedeapsa cu inchisoare pe viata. In cercurile juridice si politice este asteptata cu interes evolutia procesului, dar si sentinta, considerandu-se ca acesta este "un test" important al eficientei eforturilor Departamentului american al Justitiei pentru combaterea coruptiei, fraudelor, malversatiilor contabile comise de marile companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri