Aproape 10% dintre asiguratorii europeni ar trebui sa atraga capital suplimentar in cazul unui soc economic sever insotit de prabusirea cotatiilor actiunilor, al dobanzilor si pietei imobiliare, potivit autoritatii europene de reglementare din domeniu EIOPA, citata de Reuters.

Intr-un astfel de scenariu, 13 asiguratori ar cumula un deficit de cpital de 4,4 miliarde de euro, comparativ cu minimul prevazut de reglementarile europene, scrie Mediafax.

Autoritatea europeana pentru sectorul asigurarilor nu a numit companiile de asigurari, insa a afirmat ca valoarea scazuta a deficitului de capital, comparativ cu surplusul de 425 miliarde de euro inainte de aplicarea testelor de stres, demonstreaza ca sectorul financiar este robust pe ansmblu.

"Testele arata ca in general industria asigurarilor din Europa dispune, in pozitia capitalului, de un atu important privind absoptia socurilor. Acum fiecare companie va avea o analiza pentru zonele in care sunt cel mai expusi si pot lua masuri", a spus presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.

Identificarea companiilor care s-ar confrunta cu un deficit de capital "nu este adecvata", intrucat reglementarile "Solvency II", pe care se bazeaza testele de stres, ar putea fi modificate inainte de a fi introduse in 2013.

"Este important sa nu existe o graba pentru a atrage capital. Status-quo va fi mentinut", a afirmat Kevin Ryan, analist la compania Investec.

Asiguratorii au iesit din criza financiara intr-o situatie mai buna decat bancile, dar un numar restrans de probleme in domeniu a determinat autoritatile de reglementare sa analizeze mai atent, de teama ca prabusirea unui asigurator major ar putea pune in pericol sectorul financiar.

Corespondentul EIOPA din sectorul bancar, EBA, va publica in iulie rezultatele testelor de stres ale institutiilor de credit si le va nominaliza pe cele cu o situatie financiara slaba.

EIOPA a anuntat, de asemenea, ca sase asiguratori ar avea un deficit colectiv de capital de 2,5 miliarde de euro intr-un scenariu de soc separat, implicand o majorare semnidficativa a randamentelor obligatiunilor suverane.

Totusi, expunerea sectorului pe obligatiuni emise de statele din zona euro cu indatorare ridicata poate fi administrata, a spus Bernardino.
Allianz, ceal mai mare grup de asigurari din Europa, a anuntat ca pragurile de capital conform reglementarilor "Solvency II" sunt stabilite dupa un model intern, care este mai precis si mai dur decat cel adoptat de EIOPA.

"Pentru toti asiguratorii care lucreaza dupa modele interne, propriile rezultate vor furniza o imagine mai clara decat cifrele EIOPA", a afirmat un purtatoar de cuvant a Allianz.

Testele de stres "confirma soliditatea pietei asigurarilor din Europa si capacitatea acesteia de a rezista unor scenarii severe de stres", a afirmat CEA, grupul de lobby al asiguratorilor europeni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dobanzile reduse ar putea afecta asiguratorii europeni