Agentiile de rating sunt mult mai dure in privinta contributiei sectorului privat la bailout-ul Greciei, o problema europeana, decat au fost in alte crize, spre exemplu in cazul unor state sud-americane, a declarat Ewald Nowotny, membru in Consiliul BCE, transmite Reuters.

El a reiterat totodata, intr-un interviu acordat unui post de televiziune din Austria, ca intrarea Greciei in default (incapacitate de plata) trebuie evitata si ca cel putin unele banci creditoare ale statului elen sunt pregatite sa ajute la stabilizarea situatiei, informeaza Mediafax.

Oficialul a punctat insa ca intreg procesul este ingreunat de catre agentiile de rating.

"Dialogul cu agentiile de rating este foarte dificil.
Trebuie sa incercam sa gasim o modalitate de a implica bancile fara a ne confrunta, drept consecinta, cu un default. Trebuie sa spun ca sunt uimit de faptul ca agentiile de rating sunt mult mai stricte si mai agresive in privinta acestei probleme europene decat au fost, spre exemplu, in cazuri similare din America de Sud. Cred ca trebuie sa ne gandim bine la asta", a declarat Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernator al BCE.

Oficialul se refera, potrivit Reuters, la asa-numitele "obligatiuni Brady" emise de mai multe state sud-americane in anii '80, prin care creditorii acestora au rostogolit datoriile ajunse la scadenta in noi titluri garantate de tari cu o situatie financiara mai buna, indeosebi Statele Unite.

Declaratiile lui Nowotny reprezinta o reactie la comentariile recente ale agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, care a avertizat ca variantele existente in care s-ar derula rostogolirea datoriilor guvernului elen ar putea conduce la declararea default-ului pe Grecia.

Nowotny a calificat drept "prostii" speculatiile cum ca Germania, Austria si alte tari solide ar trebui sa iasa din zona euro.

El a subliniat ca astfel de tari cu exporturi robuste au cel mai mult de castigat de pe urma bunei functionari a pietei comune, astfel ca ar avea cel mai mult de suferit in urma destramarii zonei euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si