Evitarea intrarii Greciei in default (incapacitate de plata) este de importanta vitala pentru zona euro si economia globala, considera ministrul elen al Finantelor, Evangelos Venizelos, care sustine ca statul isi va recupera suveranitatea fiscala "cat mai curand posibil", transmite Mediafax.
Oficialul a adaugat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ca Grecia va reveni pe pietele financiare la mijlocul anului 2014, conform calendarului presupus de noul pachet de bailout pregatit pentru statul elen.

"Vom reusi, pentru ca este important nu numai pentru Grecia, dar pentru stabilitatea intregii zonei euro si a economiei globale", a spus Venizelos.

Criza din Grecia "testeaza rezistenta sistemului financiar", considera ministrul investit in urma remanierii din 17 iunie.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat sambata plata urmatoarei transe, de 12 miliarde euro, din imprumutul extern de 110 miliarde euro contractat anul trecut de Grecia de la UE si FMI. Incasarea transei era necesara pentru a evita intrarea in default.

Venizelos a declarat ca este "recunoscator" partenerilor europeni si a promis ca va indeplini angajamentele asumate de Grecia.

El a afirmat ca va consolida eforturile de a obtine 1,7 miliarde euro din privatizari pana in septembrie, obiectiv convenit cu UE si FMI.

Grecia trebuie sa atraga 50 miliarde euro pana in 2015 prin vanzarea activelor statului. Din aceasta suma, 5 miliarde euro trebuie obtinuti inca din acest an.

Venizelos noteaza ca, dupa cea mai profunda recesiune din ultimii 40 de ani, Grecia va primi vesti bune din turism, sector care genereaza circa 15% din PIB. Potrivit ministrului, veniturile din turism vor creste cu circa 10% in acest an, dupa o scadere de 25% in perioada 2009-2010.

Oficialul a cautat sa minimalizeze afirmatiile presedintelui Eurogroup, Jean-Claude Juncker, referitor la limitarea suveranitatii Greciei in timpul derularii programului de bailout.

"Domnul Juncker este un mare prieten al Greciei. Cu siguranta ca doreste sa ajute Grecia si zona euro sa-si depaseasca problemele si, in principa, sa evite riscurile sistemice. Este clar ca avem limitari fiscale foarte dure si trebuie sa revenim la suveranitatea fiscala cat mai curand posibil prin implementarea cu succes al programului nostru", a aratat Venizelos.

El a negat sugestiile privind plasarea unor inspectori straini in ministere pentru a verifica progresele inregistrate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri