Banca centrala a Suediei continua lupta impotriva inflatiei

Banca centrala a Suediei, Riksbank, a crescut marti dobanda de referinta pentru cea de-a saptea oara in acest an, de la 1,75% la 2%, si a reiterat angajamentul ca va continua inasprirea politicii monetare pentru a combate inflatia, cat timp cresterea economica ramane robusta, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Riksbank a urcat dobanda de refinantare la sapte zile cu un sfert de punct procentual, a anuntat institutia intr-un comunicat.

Decizia a fost anticipata de toti cei 18 economisti intervievati in prealabil de Bloomberg.

Banca a mentinut totodata estimarile privind ritmul de crestere a dobanzii de referinta.

"Economia suedeza creste intr-un ritm bun, insa situatia internationala este marcata de incertitudine. Inflatia preturilor de consum este ridicata in prezent, ca rezultat a dobanzilor in crestere la credite ipotecare. Presiunile inflationiste de baza raman reduse, insa anticipam intensificarea acestora odata cu intarirea activitatii economice", se arata in comunicatul Riksbank.

Suedia, cea mai mare economie din regiunea nordica, a inregistrat anul trecut cea mai puternica crestere economica din UE, de 7,2%. Inflatia a urcat insa la 3,3% in mai, peste tinta de 2% a bancii centrale pentru a sasea luna consecutiv.

Revenirea economica, determinata in principal de cresterea puternica a exporturilor, a redus somajul si ar putea incuraja o crestere a salariilor, a declarat recent un viceguvernator al Riksbank.

Rata somajului a fost de 7,9% in luna mai, fata de maximul de 9,8% atins in iunie 2009.

Coroana suedeza s-a apreciat marti cu 0,4% fata de euro, cursul coborand la 9,0665 coroane pe euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri