Marile banci din zona euro vor discuta despre datoriile Greciei

Marile banci din zona euro se vor intalni miercuri la Paris pentru a incerca sa ajunga la un acord cu autoritatile europene in privinta participarii investitorilor la o rostogolire a datoriilor suverane ale Greciei, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Surse apropiate situatiei au afirmat ca o noua propunere ar reduce povara financiara asupra Greciei, imbunatatind termenii planului initial, prin care bancile ar fi rostogolit, pe o perioada de 30 de ani, jumatate din investitiile in obligatiuni ale statului elen cu scadenta in urmatorii trei ani, informeaza Mediafax.

Bancile s-au reunit saptamana trecuta, sub auspiciile Institutului pentru Finante Internationale, intr-un efort de a stabili termenii implicarii sectorului privat. Ca baza pentru negocieri a fost utilizat un plan alcatuit de federatia sectorului bancar din Franta si sustinuta de presedintele Nicolas Sarkozy.

Potrivit planului, datoria rostogolita ar fi avut o dobanda limitata la 8%, incluzand o rata de baza de 5,5% si un cupon suplimentar de 2,5%, care ar varia in functie de evolutie economiei Greciei.

A existat, de asemenea, un plan prin care guvernul elen ar fi fost obligat sa cumpere obligatiuni cu rating maxim, cel mai probabil emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiara, ca polita de asigurare impotriva intrarii in incapacitate de plata. Echivalentul a 20% din datoriile statului cu maturitate in urmatorii trei ani ar fi fost incluse intr-un fond de garantii.

In timp ce guvernul de la Paris a sustinut planul francez, alte state, oficiali europeni si negociatori eleni s-au plans ca termenii acestuia sunt prea limitati. Institutiile financiare germane, care au afirmat ca perioada de 30 de ani este prea lunga, au anuntat ca ar rostogoli doar 3,2 miliarde de euro.

Doua elemente cheie ale planului francez - cuponul si procentajul datoriei care ar urma sa fie rostogolit - vor fi schimbate, au afirmat doua surse apropiate situiatiei.

Potrivit noii forme propuse, dobanda ar cobori pana la 5,76%, iar cuponul de baza ar varia in functie de dobanda Euriobor la trei luni, in prezent de 1,56%, la care s-ar adauga o marja de 1,7% pe an, potrivit unei surse apropiate situatiei. Cuponul suplimentar va fi limitat la 2,5% si ar fi bazat pe inflatia din Grecia si nu pe evolutia economica.

Tinta de 50% pentru valoarea datoriilor rostogolite ar putea fi majorata pana la 70%, au spus negociatorii. Politicienii sustin o rostogolire de catre sectorul privat a unor datorii de 30 de miliarde de euro din totalul de circa 100 de miliarde de euro cu scadenta pana in 2014. Participarea este, insa, voluntara, astfel ca nici macar rostogolirea a 70% din datoriile scadente de catre bancile care vor participa nu ar reprezenta, in mod cert, 30 de miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri