Decizia nu este o chiar o surpriza si aminteste ca actuala criza a datoriilor de stat din Europa se manifesta dincolo de Grecia, care a dominat in ultimul timp atentia opiniei publice cu noul pachet de finantare externa pregatit de institutiile financiare internationale pentru guvernul de la Atena, conform Mediafax.

Unii economisti considera ca si Irlanda ar putea avea nevoie de un nou program de ajutor international, iar investitorii se tem ca Spania si Italia sunt urmatoarele la rand pentru acorduri cu UE si FMI.

Portugalia a devenit astfel cel de-al doilea stat din zona euro retrogradat de agentiile de rating in categoria junk. Grecia are insa un rating mult mai scazut in catalogul Moody's, respectiv "Caa1".

Portugalia a devenit in aprilie cea de-a treia tara din zona euro care a incheiat un acord de finantare externa cu UE si FMI, dupa Grecia si Irlanda.

Moody's avertizeaza ca guvernul portughez ar putea sa nu reuseasca sa indeplineasca tintele de reducere a deficitului bugetar si de stabilizare a datoriei publice stabilite in acordul international.

Citeste si:

Pachetul de finantare a Portugaliei se ridica la 78 miliarde euro si prevede revenirea statului pe pietele financiare in 2013.

Moody's considera ca sansele ca Portugalia sa nu poata reveni pe piete la dobanzi sustenabile pana la termenul stabilit cresc tot mai mult.

Standard & Poor's si Fitch atribuie Portugaliei ratingul "BBB-", cel mai scazut din categoria investment grade.