Autoritatea Bancara Europeana ar trebui sa anunte rezultatele testelor de stres in cursul saptamanii viitoare.

Analistii anticipeaza rezultate negative pentru mai multe banci decat anul trecut, cand doar sapte institutii de credit au fost considerate drept inadecvat capitalizate in urma testelor de stres.

Autoritatile incearca sa consolideze credibilitatea examinarilor, care a fost pusa sub semnul intrebarii de piete dupa rezultatele neasteptat de bune de anul trecut.

Moody's arata, intr-un comunicat prezentat miercuri, ca impactul general al testelor de stres asupra ratingurilor bancilor va fi unul limitat.

"Dintre cele 91 de banci examinate de testele europene de stres din 2011, Moody's considera ca 26 de institutii de credit care primesc rating prezinta un risc ridicat de a necesita sprijin din exterior", se spune in comunicat.

Agentia de rating considera ca, in general, rezultatele testelor de stres vor avea consecinte pozitive pentru banci.

Citeste si:

Examinarile au rolul de a consolida increderea din piete, afectata sever de criza datoriilor de stat, de randamentele tot mai reduse obtinute de investitori si de incertitudinile legate de modificarile legislative din domeniu.

Testele au determinat deja cateva banci sa-si creasca rezervele de capital.

Rezultatele examinarilor vor oferi investitorilor detalii privind expunerea fiecarei banci pe datorii de stat, dar si o vedere clara asupra modului in care autoritatile privesc situatiile financiare ale bancilor.

"Totusi, in timp ce testele de stres din 2011 sunt mai stricte decat cele din 2010, Moody's observa ca intrarea unui stat european in default (incapacitate de plata - n.r.) nu se numara printre scenariile incluse in examinari, desi riscul unui astfel de eveniment in zona euro a crescut considerabil", noteaza agentia.

Moody's a devenit prima mare agentie de rating care a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk", avertizand ca si statul iberic ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de bailout, asemenea Greciei.

CE a criticat atitudinea Moody's fata de Portugalia, iar tot mai multe voci din forurile inalte ale zonei euro, inclusiv de la BCE, acuza agentiile de rating ca trateaza prea dur criza datoriilor de stat din Europa.