Lagarde a promis miercuri, in prima conferinta de presa ca director general al FMI, ca va creste puterea marilor economii emergente in ierarhia FMI. Ea a afirmat ca ia in calcul crearea unui nou post la nivel inalt, care sa fie ocupat de un candidat dintr-o mare economie emergenta, potrivit Mediafax.

Surse apropiate Fondului sustin ca Lagarde ii va oferi lui Min Zhu (foto), fost consilier special al lui Strauss-Kahn, un post de director general adjunct proaspat creat.

"Min Zhu ar trebui numit ca director general adjunct", a declarat o sursa din consiliul executiv al FMI.

China ar obtine astfel un post intre primii cinci oameni din ierarhia creditorului de la Wasghinton. Numirea trebuie aprobata de consiliul executiv al FMI, care are 24 de membri ce reprezinta cele 189 de tari actionare ale Fondului.

Min Zhu este fost guvernator al bancii centrale a Chinei.

Citeste si:

Numirea sa ar oferi Asiei cel de-al doilea post la nivel inalt in conducerea FMI, plus pozitia de presedinte al comitetului de consilieri ai Fondului, in care a fost promovat recent ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam. Japonezul Naoyuki Shinohara ocupa in prezent un scaun de director general adjunct.

Directorii generali adjuncti prezideaza de multe ori discutiile din consiliul FMI privind decizii de imprumut, daca directorul general este absent.

Functia de prim adjunct al directorului general, ocupata in prezent de americanul John Lipsky, va deveni vacanta in august odata cu retragerea acestuia. Surse apropiate FMI au declarat sa SUA ia in calcul propunerea lui David Lipton, consilier la Casa Alba, ca succesor al lui Lipsky.

Pierdem trenul de China? Vezi ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici