Parlamentul Elvetiei ar putea discuta in acest an introducerea francului din aur, care ar urma sa circule in paralel cu moneda oficiala, o initiativa care va declansa probabil o dezbatere mai larga privind rolul aurului in statul elvetian, potrivit portalului de stiri economice MarketWatch.

Initiativa face parte dintr-o campanie sustinuta de politicieni membri ai Partidul Poporului Elvetian, cel mai mare din tara, care incearca sa foloseasca temerile referitoare la criza financiara globala si inflatie pentru a inversa politica actualului guvern in privinta aurului, informeaza Mediafax.

"Cred ca va declansa o anumita dezbatere privind aurul si ar putea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralela. Dar nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor ca exista oameni care ar cumpara milioane de astfel de monede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen.

Elvetia, care a devenit in 2000 unul dintre ultimele state care si-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc in care este analizata schimbarea rolului aurului in contextul controversei privind implicarea statului in economie. In martie, Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulatie monedele din aur si argint, iar astfel de prevederi au fost luate in calcul in Montana, Missouri, Colorado, Idaho si Indiana.

"Vreau ca elvetienii sa aiba libertatea de a alege o moneda complet diferita. Sistemul monetar actual este sustinut de datorii - la randul lor sustinute de nimic - si vreau ca oamenii sa-si dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul initiativei.

O mare parte a entuziasmului privind aurul are legatura cu avansul de peste cinci ori al pretului in ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.

In SUA, legislatia care permite circulatia monedelor din aur este pur simbolica. Francul, insa, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-si proteja investitiile fata de incertitudinile globale, a spus Jacob.

Micii investitori se confrunta cu piedici in privinta plasamentelor in aur, afirma Jacob, care in prezent pregateste angajatii departamentului de vanzari la Zurich Financial Services Group. Investitiile in aur prin intermediul monedelor, lingourilor sau certificatelor necesita consultanta profesionista, iar cea mai mica moneda costa circa 100 de franci. Unul dintre noii franci de aur va avea, pe de alta parte, un continut de 0,1 grame de aur si ar putea fi cumparat pentru numai cinci franci (la cotatia actuala).

Elvetia, cu o populatie de 7,7 milioane, se situeaza pe pozitia a saptea in lume dupa stocurile de aur, cu 1.040 tone, aproape la fel de mult precum China, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. Cele mai mari rezerve de aur din lume sunt controlate de SUA. In functie de cantitatea de aur pe cap de locuitor, Elvetia ocupa prima pozitie la nivel mondial, cu aur in valoare de 6.000 de dolari pe persoana, de doua ori mai mult ca Libanul (3.000 de dolari), care se situeaza pe locul al doilea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
2015 - Criza aprecierii francului elvetian a afectat multi romani
Setari Cookie-uri