Discutiile privind implicarea investitorilor privati in al doilea program international de sustinere a Greciei sunt blocate si sunt sanse mici sa se ajunga la o contributie de 30 de miliarde de euro, au declarat diplomati din zona euro citati de Reuters.
Germania, Olanda si alte tari nordine din zona euro cer ca sectorul privat sa acopere o parte din costul celui de-al doilea pachet de imprumuturi pentru Grecia, astfel incat povara financiara sa nu revina doar statelor si contribuabililor, informeaza Mediafax.

Obiectivul este ca bancile, fondurile de pensii si companiile de asigurari sa contribuie cu circa 30 de miliarde de euro la programul total de circa 110 miliarde de euro, prin rostogolirea obligatiunilor elene detinute, atunci cand ajung la maturitate.
Restul fondurilor vor proveni din veniturile obtinute de Grecia prin privatizari, precum si de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI), in suma de circa 60 de miliarde de euro.

Dupa doua saptamani de negocieri intre oficiali ai UE, Bancii Centrale Europene (BCE) si bancheri, reprezentati de Institutul pentru Finante Internationale (IFI), nu s-a inregistrat niciun progres.

"Nu ne aflam chiar in faza initiala, dar suntem pe aproape. Este destul de greu sa iti dai seama cum se va realiza implicarea sectorului privat dorita de germani", a spun un oficial din zona euro.

Ministrii de Finante din zona euro vor discuta situatia luni, intr-o intalnire la Bruxelles, iar asteptarile privind o deblocare in curand a discutiilor sunt scazute.

Grecia spera ca al doilea program de ajutor sa fie aprobat pana la jumatatea lui septembrie.

Un diplomat din zona euro a declarat vineri ca discutiile s-ar putea incheia prin asigurarea unei contributii a sectorului privat de 15 miliarde de euro, care va fi tratata ca un succes. Dar nu este neclar daca si aceasta suma va putea fi obtinuta.
"O suma de 15 miliarde de euro, din 110 miliarde de euro, este destul de mult, este foarte bine", a spus diplomatul.

Initial, discutiile s-au concentrat pe o propunere franceza prin care bancile si alti creditori sa rostogoleasca pana la 70% din obligatiunile elene detinute care ajung la maturitate pana la sfarsitul lui 2014.

Dar nu este clar daca agentiile de rating vor aproba un astfel de plan de rostogolire voluntara sau il vor considera un default (incapacitate de plat), fie el si selectiv.

Dupa discutiile de joi, IIF a anuntat ca este analizata in prezent posibilitatea unei rascumparari de obligatiuni ale Greciei, precum si propunerea Germaniei pentru un schimb al obligatiunilor actuale cu unele cu maturitati mai lungi.

Ministrii de Finante din zona euro vor discuta luni si despre agentiile de rating, in Europa existand o frustrare tot mai mare fata de rolul jucat de Standard&Poor’s, Moody’s si Fitch.

Moody’s a retrogradat in aceasta saptamana ratingul Portugaliei cu patru trepte, in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, provocand un soc pe pietele financiare.

Ministrii de Finante vor discuta si despre rezultatele testelor de stres aplicate unor 91 de banci europene, care vor fi publicate pe 15 iulie de catre Autoritatea bancara Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri