"Daca luam in calcul scenariul unei intrari complete in incapacitate de plata, se ajunge, binenteles, la majorari de dobanzi, consecinte majore asupra bursei si efecte deplorabile pentru SUA, dar si pentru pentru economia mondiala pe ansamblu", a spus Lagarde, adaugand ca nu-si imagineaza nici macar "o secunda" ca SUA ar putea intra in default, informeaza Mediafax.

Statele Unite se afla in impas politic dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare. SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

O parte a economistilor considera ca guvernul ar putea sa se imprumute si dupa aceasta data, insa Lagarde pare sa sustina pozitia autoritatilor americane, care au avertizat ca in lipsa uni cresteri a limitei de indatorare, consecintele vor fi extrem de grave.