Euro a atins un nou minim record fata de francul elvetian, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane in economiile europene mari, iar tendinta negativa a monedei unice pare ca va continua, transmite Reuters.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru o reuniune de urgenta referitoare la Grecia, in conditiile amplificarii pericolului ca criza sa afecteze si Italia.

Cotatia euro a fost influentata si de o informatie publicata de Financial Times potrivit careia liderii europeni iau in considerare un default (faliment) controlat al Greciei, prin care sa poata fi echilibrata situatia financiara a acestui stat, informeaza Mediafax.

Euro s-a depreciat cu 1,2%, la 1,1790 franci pe unitate.

Fata de moneda americana, euro a coborat cu 1,3%, la 1,4088 dolari pe unitate, fiind aproape de cel mai redus nivel din ultima luna.

Moneda europeana s-a depreciat cu 1,4% si fata de yenul japonez, la 113,36 yeni pe unitate.

"Euro va ramane sub presiune toata saptamana. Exista multe riscuri, in special testele de stres aplicate bancilor europene, care vor fi publicate vineri", a declarat Tom Levinson, analist la ING.

Levinson crede ca euro poate testa nivelul de 1,4000 dolari pe unitate, daca politicienii nu vor reusi sa calmeze pietele in privinta Greciei si Italiei.

Indicele dolarului a urcat cu circa 0,8%, la 75,807, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Aprecierea dolarului este limitata insa de riscul intrarii in incapacitate de plata a Statelor Unite, in lipsa majorarii plafonului de indatorare al tarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Guvernul isi asuma adoptarea euro in cinci ani