Datele referitoare la deficitul bugetului central exclud bugetele autoritatilor locale si cheltuielile privind asigurarile sociale si nu coincid cu deficitul bugetului general, luat in calcul la evaluarea progreselor reformelor fiscale ale Greciei.

Nerespectarea obiectivelor fiscale, din cauza recesiunii, a obligat guvernul elen sa aprobe in iunie noi masuri de austeritate, pentru a obtine un al doilea pachet de sprijin financiar din partea Uniunii Europene si FMI.

"Anticipam ca actualul deficit de venituri va fi acoperit in a doua jumatate a anului, ca urmare a masurilor fiscale incluse in planul de buget aferent perioadei 2011-2015", a anuntat Ministerul elen de Finante.

Deficitul guvernului central a atins 12,78 miliarde de euro in intervalul ianuarie-iunie, peste nivelul prevazut, de 10,37 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al guvernului.

Veniturile bugetare nete au scazut cu 8,3%, la 21,81 miliarde de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu tinta de 25,08 miliarde de euro.

Citeste si:

Cheltuielile, calculate inainte de serviciul datoriilor, au urcat cu 4,5%, la 33,16 miliarde de euro, fiind cu 4% peste nivelul stabilit.

Ministerul de Finante a atribuit scaderea veniturilor contractiei economice peste asteptari, dar si unor taxe exceptionale care au majorat veniturile in urma cu un an.

Guvernul a precizat ca cresterea cheltuielilor a fost determinata de achitarea unor datorii ale spitalelor de stat, chiar daca guvernul a redus investitiile in sectorul public cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Economia elena s-a contractat cu 5,5% in primul trimestru, ca urmare a masurilor de austeritate.

Guvernul a revizuit in scadere prognoza privind economia, la un declin de 3,9%.