Obama a declarat intr-o conferinta de presa ca se va intalni in fiecare zi cu congressmenii, astfel incat sa fie incheiat un acord pana la 2 august, termenul limita necesar pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a guvernului federal.

Un esec al negocierilor ar putea readuce Statele Unite in recesiune, ar provoca un soc pe pietele financiare si ar pune in pericol statutul dolarului de principala moneda folosita la constituirea rezervelor valutare, la nivel mondial.

Obama este prins intr-o disputa politica cu presedintele Camerei Reprezentantilor, liderul republican John Boehner, in legatura cu propunerea administratiei de reducere a deficitului bugetar cu 4.000 de miliarde de dolari, in decurs de zece ani.

Planul ar majora taxele, spre nemultumirea republicanilor, si ar reforma programe considerate sacre, precum cele de asistenta medicala Medicare si Medicaid. In plus, programul prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ii ingrijoreaza pe democrati.

Citeste si:

Obama a aratat ca mesajul sau catre ambele parti a fost "daca nu acum, atunci cand?".

Nu este clar daca Obama va reusi sa ii convinga pe republicani sa accepte propunerea, criticata de Boehner la sfarsitul saptamanii trecute.

In aceste conditii, este posibil ca cele doua parti sa negocieze un acord de anvergura mai mica, de 2.000 de miliarde de dolari.