Astfel, randamentul acestor obligatiuni a urcat pe parcursul tranzactiilor cu peste 0,3 puncte procentuale si s-a apropiat de nivelul de 7% considerat de majoritatea analistilor drept nesustenabil pentru Italia, avand in vedere nivelul urias al datoriilor, informeaza Mediafax.

Costul asigurarii datoriilor italiene impotriva falimentului a urcat la randul sau, eforturile indelungate pentru incheierea unui al doilea acord de sprijin pentru Grecia erodand increderea investitorilor in capacitatea liderilor europeni de a mentine unitatea zonei euro.

Temerile sunt amplificate de confuzia legata de planurile guvernului italian de reducere a deficitului bugetar si de riscul ca Parlamentul sa incerce sa schimbe guvernul, potrivit analistilor.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani a revenit la 5,79%, dupa ce Trezoreria a reusit sa vanda titluri in valoare de 6,75 miliarde de euro, pe termen de 12 luni, desi la cu costuri mai mari.

Randamentul obtinut pentru aceste titluri a fost de 3,67%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.

"Italia este de departe tara cea mai vulnerabila la cresterea costului datoriilor, in special in ceea ce priveste rostogolirea acestora. Nu este o situatie care poate continua o perioada lunga de timp", a declarat Marc Ostwald, analist la firma Monument Securities din Londra.

Citeste si:

Italia are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, de 120% din PIB, fiind pe locul al doilea in zona euro, dupa Grecia.

Obligatiuni guvernamentale in valoare de 176 de miliarde de euro vor ajunge la maturitate pana la sfarsitul acestui an.

Actiunile UniCredit si ale altor banci italiene, care au inregistrat scaderi puternice in ultimele cateva sedinte de tranzactionare, si-au revenit marti, ca urmare a succesului plasamentului de titluri guvernamentale.

La ora 10:59 GMT, actiunile UniCredit erau in crestere cu 1,7%, dupa un declin de 26% in ultimele sase sedinte.

Potrivit unor informatii din sectorul financiar, Banca Centrala Europeana cumpara obligatiuni italiene si spaniole, pentru a limita declinul pietei.