Premierul Silvio Berlusconi a incercat marti sa calmeze temerile ca Italia ar putea fi absorbita intr-o criza financiara veritabila, iar opozitia s-a angajat sa permita aprobarea in Parlament a unor masuri dure de reducere a datoriilor, transmite Reuters, citata de Mediafax.

"Pentru noi, pentru Italia, cu siguranta nu este un moment usor", a afirmat Berlusconi intr-o declaratie, dupa o dimineata haotica pe pietele financiare, in care randamentul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani a depasit la un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Anterior, ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro pentru a pregati spre aprobare un pachet de masuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui sa fie aprobat de Parlament in urmatoarele cateva zile.

"Masurile care vor fi discute in Parlament vor accelera reducerea datoriilor", a spus premierul.

El a adaugat ca criza obliga guvernul sa accelereze procesul de corectare a bugetului si sa defineasca noi masuri pentru echilibrarea a acestuia pana in 2014.

Italia are in circulatie obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.600 de miliarde de euro, iar orice majorare a costurilor imprumuturilor poate afecta grav eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.

Spreadul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani fata de cele germane a crescut la nivelul record de 3,5 puncte procentuale.

Cotatile actiunilor bancare au scazut puternic, dar si-au revenit in urma stirilor ca Tremonti revine in Italia.

"Orice informatie din partea guvernului privind programul de austeritate, orice stire buna in aceasta privinta, este un element pozitiv. Daca politicienii se unesc, este foarte bine", a declarat Paola Biraschi, analist la Royal Bank of Scotland.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a evitat pana in prezent problemele cu care se confrunta Grecia, Portugalia si Irlanda, dar a devenit o tinta din cauza temerilor privind sustenabilitatea datoriilor.

Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit sa echilibreze bugetul pana in 2014, include masuri precum reducerea finantarii autoritatilor locale si a serviciilor medicale, sau cresterea varstei de pensionare.

Tremonti s-a confruntat cu reticenta sau chiar opozitia unora dintre membrii guvernului, ingrijorati de impactul electoral al masurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Macron: Italia merita lideri care se ridica la importanta functiei