Reprezentantii republicanilor au adoptat o pozitie dura inaintea intalnirii lui Obama, unul dintre acestia afirmand chiar ca "o solutie reala" privind deficitul bugetar nu este posibila, probabil, cu presedintele Obama in functie.

Inaintea intalnirii, lideri de afaceri au cerut presedintelui si liderilor din Congres sa ajunga la un acord pentru majorarea plafonului de indatorare de la nivelul actual de 14.300 miliarde de dolari, altfel va fi pusa in pericol redresarea economica si sistemul financiar international.

Republicanii si democratii se afla intr-un impas in ceea ce priveste un acord de reducere a deficitului, care ar crea conditiile si pentru cresterea plafonului de indatorare.

Citeste si:

Cele doua parti sunt de acord ca trebuie urcat acest plafon, dar se acuza reciproc pentru lipsa progreselor in privinta deficitului.

Daca pana la 2 august nu va fi aprobata cresterea limitei de indatorare, Statele Unite risca sa intre in incapacitate de plata si intr-o noua recesiune, au avertizat reprezentanti ai Trezoreriei si analisti privati.

Republicanii refuza majorarea plafonului fara reducerea drastica a cheltuielilor, in timp ce democratii vor cresterea veniturilor prin eliminarea facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice bogate si corporatiile din anumite sectoare, precum industria petrolului si gazelor.