Planurile liderilor din zona euro de a participa vineri la o intalnire de urgenta pe tema Greciei au fost puse sub semnul intrebarii de Germania, provocand temeri ca vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligatiunilor statelor cu datorii mari, transmite Reuters, citata de Mediafax.
Autoritatile de la Berlin isi mentin opinia ca Grecia este finantata pana in septembrie, astfel incat nu este nicio graba pentru discutii.

"Nu exista planuri concrete pentru un summit special", a declarat o purtatoare de cuvant a Executivului german.

Alti lideri europeni sunt mai putin expliciti.
Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, care va prelua in acest an presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), si premierul Irlandei, Enda Kenny, au declarat ca este necesar un acord rapid pentru noul plan de sustinere a Greciei.

Moody's a retrogradat marti ratingul Irlandei la nivelul "Ba1", in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, afirmand ca aceasta tara va avea nevoie, ca si Grecia, de un nou ajutor financiar international.

Italia a fost de saptamana trecuta tinta atacurilor speculative pe piata financiara si, daca va avea nevoie de asistenta, aceasta va depasi capacitatea fondurilor de urgenta ale zonei euro.

"Problema Moody's nu este Irlanda, problema Irlandei este Europa. Nu are rost sa avem o intalnire, daca aceasta nu va avea ca rezultat o concluzie cuprinzatoare", a declarat Kenny in Parlamentul irlandez.

Obligatiunile italiene si spaniole s-au stabilizat miercuri, dar randamentele obligatiunilor irlandeze au crescut la niveluri record in urma masurii Moody's.

Traderii nu se astepta la o calmare a pietei in lipsa unor masuri decisive.
"Tarile mari sunt in criza, devine destul de periculos", a declarat un trader.

Liderii europeni trebuie sa decida cum sa implice investitorii privati in al doilea plan de sustinere a Greciei.

Daca vineri nu va avea loc o intalnire, faptul poate avea un impact negativ puternic pe pietele financiare.

Daca summitul va avea loc, dar fara un rezultat clar, impactul ar putea fi chiar mai mare.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a informat ambasadorii ca intentioneaza sa organizeze summitul vineri seara si majoritatea tarilor din zona euro au fost de acord, dar Germania este reticenta sa accepte data, daca nu exista o decizie ferma care sa fie aprobata de lideri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri