Exportatorii elvetieni, afectati de aprecierea francului la maxime istorice, sunt pregatiti sa ia masuri precum plata salariilor in euro si achizitionarea de piese din zona euro pentru a reduce costurile, deoarece banca centrala, SNB, nu se arata dispusa sa intervina pentru temperarea monedei, scrie Mediafax care citeaza Bloomberg.
Producatorul de chimicale Lonza a decis sa prelungeasca programul de lucru al angajatilor fara a suplimenta salariile, in timp ce cea mai mare federatie sindicala din tara, care reprezinta circa 380.000 de salariati, a anuntat ca negociaza cu companiile masuri precum plata salariilor in euro si stabilirea valorii remuneratiei in functie de fluctuatiile valutare.

ABB, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din lume, ia in calcul importul masiv de piese din zona euro, pentru a reduce costurile.

"Francul are un impact brutal asupra exportatorilor", a declarat presedintele celui mai mare grup de lobby al industriei producatoare din Elvetia, facand referire la dezavantajele competitionale fata de rivalii din alte parti ale lumii.

Banca centrala a dat semnale ca aprecierea francului este problema exportatorilor, dupa ce mai multe incercari de a pune capat trendului prin achizitii de moneda au generat pierderi uriase pentru institutie, determinand parlamentul sa ceara demisia presedintelui SNB Philipp Hildebrand deoarece "nu a reusit sa protejeze economia".

Francul elvetian, considerat de investitorii din intreaga lume un activ sigur in perioade de criza, a crescut cu 8,3% fata de euro de la inceputul anului, atingand joi un nou record, de 1,1495 franci pe euro. Fata de dolar, moneda elvetiana s-a apreciat in acest an cu 15%.

Exporturile genereaza jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei, iar companiile au trecut in ultimele doua decenii prin trei perioade de apreciere puternica a francului.

Trendul actual este insa cel mai abrupt, potrivit institutului economic KOF din Zurich, potrivit caruia "valoarea reala" a francului a crescut cu 20% in doi ani.

Intre timp, bancile au anuntat ca vor reduce costurile pentru a face fata pierderilor cauzate de aprecierea francului, iar presa locala sustine, citand surse apropiate UBS si Credit Suisse, ca cele mai mari institutii de credit din Elvetia se pregatesc sa concedieze mii de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri