Surse apropiate discutiilor au declarat ca S&P ar putea reduce ratingul de top "AAA" al SUA in cazul in care guvernul nu va reusi sa se achite de orice fel de obligatie financiara, nu numai de plata obligatiunilor si a altor datorii ajunse la scadenta, transmite Reuters.

Agentia de rating include astfel ajutoarele sociale si alte beneficii platite de stat, precum pensiile, in categoria obligatiilor financiare pe care guvernul trebuie sa le respecte pentru a-si pastra ratingul "AAA".

Trezoreria SUA a anuntat ca va incepe sa faca plati in functie de prioritati din 2 august, daca Congresul nu va vota cresterea plafonului datoriei de stat peste pragul actual de 14.300 miliarde de dolari, care reprezinta circa 100% din PIB.

Citeste si:

Partidul Republican refuza sa voteze ridicarea plafonului datoriei de stat daca guvernul si Democratii nu accepta masuri dure de scadere a cheltuielilor pentru reducerea deficitului bugetar, care a ajuns in ultimul an fiscal la 1.290 miliarde de dolari.

S&P a atribuit in aprilie perspectiva negativa ratingului SUA.

Moody's a plasat miercuri ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza impasului din Congres.