Reducerea datoriei de stat a Greciei printr-un asa-numit "haircut" nu va rezolva problemele tarii, deoarece deficitul bugetar este prea mare si impune cresterea productivitatii, a declarat Jens Weidmann, presedintele Bundesbank si membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, citat de Reuters.
"Grecia consuma considerabil mai mult decat produce, iar bugetul public are deficite mari. Atata timp cat asta nu se schimba, un haircut nu va conduce la nicio imbunatatire reala", a declarat Weidmann pentru ziarul Bild am Sonntag, preluat de Reuters.

Liderii europeni incearca sa ajuna la un acord pentru un al doilea pachet de finantare externa a Greciei, care sa permita statului sa-si consolideze finantele publice inainte de a reveni pe pietele financiare. Totodata, autoritatile UE incearca sa previna escaladarea crizei datoriilor de stat in tarile de la periferia zonei euro, scrie Mediafax.

Revista germana Der Spiegel scrie, in editia de sambata, citand surse apropiate ministerului german al Finantelor, ca Grecia si-ar putea reduce datoria publica cu 20 miliarde euro prin rascumpararea de obligatiuni "la pretul pietei" in cadrul unui nou program de bailout.

Ministerul german de Finante a refuzat sa comenteze informatiile.

Potrivit datelor Eurostat, Grecia avea la finele anului trecut o datorie guvernamentala de 328,58 miliarde euro, echivalentul a 142,8% din Produsul Intern Brut.

Wolfgan Franz, presedintele Consiliului German al Expertilor Economici, a declarat pentru revista Focus ca un haircut al datoriilor Greciei este "inevitabil si justificat".

"O posibilitate ar putea fi ca actualul mecanism european de bailout EFSF sa deruleze swap-uri, la discounturi semnificative, intre obligatiuni elene si obligatiuni emise si garantate de fond", a afirmat Franz, profesor de economie la Universitatea din Mannheim.

Banca Centrala Europenaa (BCE) se opune in continuare cu vehementa oricarei forme de default (incapacitate de plata) in randul statelor din zona euro.

Institutia se teme ca problemele care au lovit Grecia, Irlanda si Portugalia s-ar putea raspandi rapid catre alte tari europene cu datorii mari in cazul unui default.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri