Pietele financiare nu vor "pedepsi" luni Spania, desi majoritatea bancilor care au picat testele de stres din Europa sunt spaniole, a declarat intr-un interviu pentru El Pais presedintele Autoritatii Bancare Europene, Andrea Enria, transmite Reuters.
Spania a inclus aproape toate bancile locale in teste, exemplu care nu a fost urmat si de alte state, a afirmat Enria.

"Este un exercitiu formidabil de transparenta, care nu a condus la vreo mare surpriza, deci nu ma astept la o zi neagra luni", a aratat oficialul.

Cele cinci banci spaniole care nu au trecut testele vor avea nevoie de capital suplimentar si trebuie pus la punct un plan in acest sens, masurile fiind discutate la nivel european, a continuat el, potrivit Mediafax.

Institutiile de credit in cauza reprezinta mai putin de 10% din sistemul bancar spaniol. Patru sunt case regionale de economii, nelistate la bursa, iar cea de-a cincea este Banco Pastor, o mica banca listata.
Autoritatea Bancara Europeana estimeaza ca cele cinci banci spaniole care nu ar reusi sa-si mentina rata capitalului propriu de rang intai peste 5% intr-un scenariu de recesiune prelungita au nevoie de capital suplimentar de 1,6 miliarde euro.

Peste un sfert dintre cele 90 de banci europene examinate sunt spaniole, iar cele mai mari banci iberice, Santander si BBVA, se numara printre cel mai bine capitalizate zece institutii de credit din Europa.

De altfel, cele cinci banci au picat testele de stres pentru ca autoritatile europene nu au luat in calcul provizioanele generice drept capital. Acest tip de provizion este o masura particulara Spaniei, iar autoritatea europeana nu a dorit ca institutiile de credit locale sa fie testate conform unor criterii diferite de concurentii din alte tari.

Provizioanele generice sunt un mod de a construi rezerve de capital in perioade de prosperitate, pentru a fi folosite in cazul aparitiei unor probleme. Banca centrala a Spaniei a fost laudata in repetate randuri pentru aceasta masura.

Guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a declarat vineri ca nicio banca spaniola nu are nevoie de capital suplimentar in urma testelor de stres.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri