Jean-Claude Trichet a criticat totodata guvernele din zona euro pentru modul in care au gestionat criza datoriilor de stat si sustine ca liderii europeni au nevoie de mai multa disciplina, potrivit unui interviu acordat de oficial publicatiei Financial Times Deutschland, preluat de Reuters si citat de Mediafax.

"Daca o tara intra in default, nu vom mai putea accepta obligatiunile guvernamentale pe care a declarat incapacitate de plata drept colateral normal eligibil. Guvernele ar trebui in acest caz sa intervina pentru a corecta situatia (...) Guvernele ar trebui sa aiba grija ca Eurosistemul sa beneficieze de colateral pe care il poate accepta", a aratat seful BCE.

Trichet nu a comentat insa eventualele optiuni pe care le-ar putea lua in calcul guvernele pentru a asigura lichiditatea in cazul unui default.

Bancile elene, principalii detinatori de obligatiuni emise de statul grec, ar ajunge la colaps daca nu ar putea folosi obligatiunile guvernamentale drept colateral in operatiunile financiare cu BCE.

Citeste si:

Trichet a indemnat guvernele la "un mesaj consistent", solicitand rezolvarea divergentelor care au intarziat pana acum rezolvarea crizei datoriilor de stat.

"Este nevoie, in mod absolut, de imbunatatirae disciplinei verbale. Guvernele trebuie sa vorbeasca cu o singura voce pe o problema atat de complexa si sensibila cum este criza", a afirmat el.

Intrebat despre pozitia BCE privind implicarea sectorului privat in rezolvarea crizei dni Grecia, Trichet a afirmat ca, in termeni generali, rolul investitorilor privati in ajutarea tarilor aflate in dificultate este furnizarea de fonduri prin achizitionarea activelor statului respectiv, dar si derularae unor investitii pe aceste piete.

"Oriunde in lume, cea mai buna implicare a sectorului privat este investitia strania directa, privatizarea si revenirea cat mai curand la finantare spontana din piata", a aratat seful BCE.
Trichet a mentionat de asemenea ca moneda euro nu este in pericol.