Totodata, grupul de lobby care reprezinta bancile in discutiile cu autoritatile europene privind solutionarea crizei din Grecia a anuntat duminica, dupa trei saptamani de negocieri fara rezultat, ca cele doua parti "au inregistrat progrese", scrie Mediafax.

Surse bancare au declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca s-a discutat inclusiv despre un asa-numit "haircut" de 30-50% pe obligatiunile guvernului elen.

Discutiile continua sa fie insa ingreunate de obstacole de ordin legal si politic, provocate in principal de incercarea de a evita intrarea Greciei in default (incapacitate de plata), varianta respinsa vehement de Banca Centrala Europeana (BCE).

Directorul financiar al Allianz, Paul Achleitner, a declarat pentru Financial Times Deutschland ca orice acord intre liderii europeni si investitorii privati trebuie sa fie de tip voluntar, tocmai pentru a evita declararea default-ului.

"Spre exemplu, Grecia ar putea oferi sa schimbe obligatiuni vechi, cu o valoare nominala de 100 de unitati, pe unele noi, cu o valoare de 70. Astfel ar putea obtine o reducere de facto a datoriilor cu 30 de parti, prelungind in acelasi timp maturitatea", a afirmat acesta pentru un alt ziar german, Die Welt.

O alta publicatie germana, Handlesblatt, citeaza un document in care Allianz sustine un "haircut" de 25%.

Citeste si:

Allianz detine creante grecesti de 1,3 miliarde euro, conform datelor de la finele anului trecut.

Handelsblatt noteaza ca Achleitner estimeaza ca un "haircut" de 25% pe obligatiunile Greciei detinute de investitori privati ar reduce datoria guvernamentala a statului elen cu 50 miliarde euro, la mai putin de 300 miliarde euro.

Pentru a garanta noile obligatiuni, Grecia ar trebui sa ia un imprumut de la Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si sa plaseze banii intr-un fond special.

Din moment ce noile obligatiuni ar fi mai putin riscante pentru investitori, dobanda ar fi de 5-6%, a adaugat Achleitner.

Ministrii Finantelor din statele zonei euro se vor reuni joi la Bruxelle pentru a discuta despre solutionarea crizei din Grecia si stabilitatea financiara a intregii regiuni.