"Europenii ar trebui sa fie recunoscatori ca exista in Statele Unite disputa privind cresterea limitei de indatorare, care a oprit o criza montara reala in Europa. Este o criza a indatorarii si nu o criza monetara, iar pentru acest lucru trebuie sa multumim datoriilor SUA", a spus Bloom.

Discutiile dintre politicienii democrati si republicani din SUA referitoare la cresterea plafonului de indatorare nu au ajuns inca la un rezultat, iar termenul de 2 august pentru gasirea unei solutii se apropie.

In Europa, temerile ca problemele din Grecia si alte state mai mici de la periferia zonei euro ar putea afecta Italia, a treia mare economie a uniunii monetare, au generat consternare pe pietele financiare saptamana trecuta.

Citeste si:

“Vindem bucurosi euro, dolari si lire sterline, dar nu stim ce sa cumparam in loc. Cand vinzi o moneda trebuie sa cumperi alta, dar daca nici pe aceasta nu o vrei?", a intrebat Bloom.

Dezbaterile sunt atat in Europa, cat si in SUA sunt in acest moment mai mult politice decat economice, a spus el.

Statele Unite se afla in impas politic dupa ce partidele politice nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare. SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.