Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi dispusa sa accepte drept garantii obligatiuni elene in cazul unui "default selectiv" de scurta durata, a sugerat Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernator al BCE, intr-un interviu pentru postul de televiziune CNBC, preluat de Bloomberg.
"Exista o gama ampla de optiuni si definitii, de la «default clar» la «default selectiv», «eveniment de credit» si altele. Aceasta situatie trebuie studiata foarte serios. Exista anumite propuneri care vizeaza un «default selectiv» de foarte scurta durata, fara consecinte negative majore", a spus Nowotny, care este si sef al Bancii Austriei, informeaza Mediafax.

Un debitor intra in "default selectiv" atunci cand nu-si respecta una sau mai multe obligatii financiare, dar se considera ca incapacitatea de plata va fi limitata ca amploare, iar debitorul va continua sa-si onoreze celelalte obligatii financiare la timp.

Comentariile oficialului BCE survin in contextul pregatirilor liderilor Uniunii Europene pentru a conveni o solutie la reuniunea de joi. Criza datoriilor din Grecia s-a intins deja la Irlanda, Portugalia si ameninta Italia. In timp ce Germania vrea ca investitorii privati sa participe la un al doilea pachet de sprijin financiar pentru Grecia, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat ca banca nu va accepta obligatiuni elene ca garantii in cazul unui "default" sau al unui "eveniment de credit".

In comparatie, Nowotny a afirmat ca depinde de BCE sa decida ce garantii accepta, iar institutia "nu ar trebui sa fie dependenta total de agentiile de rating".

"Este responsabilitatea noastra, decizia noastra. Am dovedit acest lucru in cazul Irlandei, Greciei si Portugaliei, referitor la ce tip de garantii acceptam. Exista asadar posibilitatea unei anumite independente. Totusi, din cauza statutelor noastre, si nu a agentiilor de rating, exista limitari", a afirmat el.

Este dificil de spus daca Nowotny exprima un punct de vedere cu sustinere mai larga in Consiliul Guvernator al BCE, a declarat Nick Kouni, seful diviziei de cercetare macroeconomica la ABN Amro Amsterdam.

"Nowotny este cunoscut ca o persoana care vorbeste mult. Ar putea dezvalui ca exista un pic mai multa flexibilitate decat se pare ca se prespunea. Pe de alta parte, trebuie sa fim un pic atenti cu Nowotny. As fi precaut", a spus Kouni.

Seful bancii centrale a Austriei a avertizat ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei trebuie evitata.

"Ar avea consecinte foarte grave. Mai ales in privinta BCE si a capacitatii institutiei de a accepta garantii elene", a declarat el.

Ministrii de Finante ai statelor din zona euro se vor intalni, joi, la Bruxelles pentru a discuta un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dupa programul de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro lansat pentru statul elen anul trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri