Fitch mentine Banca Romaneasca sub evaluare pentru o posibila reducere a ratingului "B+" si apreciaza ca banca-mama, National Bank of Greece (NBG), al carei rating a fost redus saptamana trecuta la "B-", are o capacitate mai mica de a-si sprijini subsidiarele, informeaza Mediafax.

In acelasi timp, agentia de evaluare financiara a redus ratingul diviziei bulgare a NBG, United Bulgarian Bank (UBB), de la "B+" la "B", si mentine compania sub evaluare pentru o posibila retrogradare.

Divizia turca a NBG, Finansbank, nu este afectata de retrogradarea ratingului grupului elen, deoarece Fitch considera ca aceasta institutie de credit prezinta riscuri reduse de a fi afectata de problemele bancii-mama, se arata intr-un comunicat transmis marti de Fitch.

Subsidiarele din Romania si Bulgaria ar putea avea insa de suferit din cauza capacitatii limitate a NBG de a le oferi sprijin financiar. Totodata, Fitch mentioneaza ca, pana in prezent, ratingurile celor doua banci nu au luat in calcul si posibilitatea unui sprijin financiar din partea guvernelor de la Bucuresti si Sofia.

"Asta reflecta incertitudinea semnificativa a unei astfel de interventii, in special daca ar fi nevoie de sprijin de capital, si nu doar de lichiditate", se spune in comunicat.

Ratingul nemodificat "B+" al Banca Romaneasca reflecta calitatea mai buna a activelor acesteia in raport cu subsidiara bulgara a NBG, dar si pozitia de capital mai solida.

Evaluarea cu implicatii negative arata, in cazul ambelor banci, potentialul unei deteriorari a profilelor de credit ale celor doua banci, daca situatia din Grecia sau problemele NBG vor reduce accesul acestora la finantare sau vor conduce la pierderea unor linii de finantare existente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si