Acordul reprezinta concluzia a sapte ore de discutii purtate miercuri seara la Berlin de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, au afirmat surse din cele doua guverne.

Detaliile "pozitiei comune" nu au fost precizate. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, s-a alaturat discutiilor pentru o perioada, noteaza Reuters.

Acordul dintre cele mai puternice state din zona euro va fi prezentat joi summit-ului de la Bruxelles, care va incepe la ora 11:00 GMT. La reuniune vor participa cei 17 lideri ai zonei euro, scopul summit-ului fiind gasirea unei solutii pentru criza datoriilor de stat inainte ca aceasta sa se raspandeasca in tari precum Italia sau Spania.

Noul pachet de salvare a Greciei ar suplimenta bailout-ul de 110 miliarde euro convenit in mai 2010 de guvernul elen, FMI si UE.

Citeste si:

Programul ar putea include noi credite de urgenta catre Atena din partea guvernelor zonei euro si FMI, conditionate de noi masuri de austeritate si privatizari masive.

Principalul obstacol care a impiedicat pana acum identificarea unei solutii il reprezinta divergentele dintre guvernele zonei euro privind participarea creditorilor privati ai Greciei la bailout.

Moneda euro s-a apreciat usor fata de dolar in urma aparitiei informatiilor privind acordul franco-german, insa pietele ar putea ramane intr-o stare de nervozitate pana cand se vor anunta detaliile acordului.