Guvernele tarilor din zona euro iau in calcul garantarea obligatiunilor Greciei in cazul intrarii statului elen in incapacitate de plata, masura care ar facilita accesul bancilor grecesti la fondurile de urgenta ale Bancii Centrale Europene, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor.

Liderii europeni ar incerca sa scurteze cat mai mult posibil perioada in care Grecia ar fi in incapacitate de plata, a afirmat un oficial guvernamental european, potrivit Mediafax.

Obligatiunile grecesti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiara, a aratat la randul sau un oficial al unei banci centrale din zona euro.

Nicio decizie finala nu a fost inca luata, noteaza Bloomberg.

Banca Centrala Europeana (BCE) a insistat ca liderii europeni sa nu permita intrarea Greciei in default, deoarece un astfel de eveniment are potentialul sa declanseze o noua criza financiara globala.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care participa joi la reuniunea liderilor din zona euro de la Bruxelles, a afirmat recent ca BCE nu poate accepta obligatiuni grecesti intrare in default drept colateral pentru operatiunile de lichiditate ale institutiei.

Oficiali guvernamentali germani au indicat ca restructurarea datoriilor statului elen ar putea fi inevitabila in cadrul noului pachet de finantare externa pregatit pentru Grecia.

Fondul de Stabilitate Financiara, cu resurse de 440 miliarde euro, este controlat de guvernele din zona euro si a fost infiintat anul trecut pentru a atrage din piata fonduri destinate sprijinirii statelor cu probleme. EFSF a plasat in iunie obligatiuni de 5 miliarde euro, cu scadenta la 10 ani si un randament de 3,49%.

Pana acum, fondul nu a fost folosit pentru sprijinirea Greciei, desi a cofinantat pachetele de finantare externa ale Irlandei si Portugaliei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri