Agentia de evaluare financiara Fitch a modificat, vineri, perspectiva ratingului OMV, de la negativa la stabila, si a confirmat calificativul pentru credite pe termen lung la "A-", ca urmare a imbunatatirii situatiei financiare a grupului austriac, transmite Reuters.
"Schimbarea perspectivei reflecta succesul eforturilor OMV de a-si imbunatati situatia financiara, dupa doua achizitii, in Turcia si Tunisia, finantate initial prin cresterea indatorarii, scrie Mediafax.

Ca urmare a unei recente majorari de capital, care a generat venituri nete de 750 milioane de euro, si a unei emisiuni de obligatiuni hibrid, situatia financiara a OMV este acum adecvata cu ratingul «A-»", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Perspectiva stabila presupune ca grupul austriac isi va mentine gradul de indatorare la un nivel moderat.

Ratingul reflecta si politica financiara prudenta a OMV. Agentia anticipeaza ca situatia incerta din Libia si riscurile in crestere pentru afaceri in Africa de Nord diminueaza spatiul de manevra in privinta ratingului in cazul unor noi achizitii. Fitch noteaza ca OMV a decis sa nu participe la o oferta publica secundara pentru Petrom, in care statul a scos la vanzare un pachet de actiuni de 9,84%. OMV detine, deja, 51% din actiunile Petrom.

Fitch nu include in ratingul pentru OMV un sprijin direct din partea statului austriac, care are o detinere de 31,5% la grup. Importanta strategica pe piata gazelor in Austria si Romania, impozitarea favorabila, mediul avantajos de licentiere si reglementare de pe cele doua piete cheie ale grupului, Austria si Romania, au un impact pozitiv asupra ratingului. In plus, ambii actionari importanti ai OMV, statul austriac si International Petroleum Investment Company, din emiratul Abu Dhabi, au participat la recenta majorare de capital. International Petroleum Investment Company are o participatie de 20% la OMV.

Ratingul incorporeaza si lichiditatea solida a grupului. La farsitul lunii martie, OMV avea acces la 3,1 miliarde de euro prin linii de finantare si fonduri proprii de 315 milioane de euro, fata de datorie pe termen scurt de 1,1 miliarde de euro. Lichiditatea a fost imbunatatita in iunie, ca urmare a majorarii de capital si emisiunii de obligatiuni hibrid.

Volumul vanzarilor de gaze naturale ale OMV Petrom a crescut in trimestrul al doilea cu 19% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, la 1,05 miliarde metri cubi, iar cererea de gaze din Romania a urcat in aceeasi perioada cu 10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri