"Schimbarea perspectivei reflecta succesul eforturilor OMV de a-si imbunatati situatia financiara, dupa doua achizitii, in Turcia si Tunisia, finantate initial prin cresterea indatorarii, scrie Mediafax.

Ca urmare a unei recente majorari de capital, care a generat venituri nete de 750 milioane de euro, si a unei emisiuni de obligatiuni hibrid, situatia financiara a OMV este acum adecvata cu ratingul «A-»", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Perspectiva stabila presupune ca grupul austriac isi va mentine gradul de indatorare la un nivel moderat.

Ratingul reflecta si politica financiara prudenta a OMV. Agentia anticipeaza ca situatia incerta din Libia si riscurile in crestere pentru afaceri in Africa de Nord diminueaza spatiul de manevra in privinta ratingului in cazul unor noi achizitii. Fitch noteaza ca OMV a decis sa nu participe la o oferta publica secundara pentru Petrom, in care statul a scos la vanzare un pachet de actiuni de 9,84%. OMV detine, deja, 51% din actiunile Petrom.

Citeste si:

Fitch nu include in ratingul pentru OMV un sprijin direct din partea statului austriac, care are o detinere de 31,5% la grup. Importanta strategica pe piata gazelor in Austria si Romania, impozitarea favorabila, mediul avantajos de licentiere si reglementare de pe cele doua piete cheie ale grupului, Austria si Romania, au un impact pozitiv asupra ratingului. In plus, ambii actionari importanti ai OMV, statul austriac si International Petroleum Investment Company, din emiratul Abu Dhabi, au participat la recenta majorare de capital. International Petroleum Investment Company are o participatie de 20% la OMV.

Ratingul incorporeaza si lichiditatea solida a grupului. La farsitul lunii martie, OMV avea acces la 3,1 miliarde de euro prin linii de finantare si fonduri proprii de 315 milioane de euro, fata de datorie pe termen scurt de 1,1 miliarde de euro. Lichiditatea a fost imbunatatita in iunie, ca urmare a majorarii de capital si emisiunii de obligatiuni hibrid.

Volumul vanzarilor de gaze naturale ale OMV Petrom a crescut in trimestrul al doilea cu 19% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, la 1,05 miliarde metri cubi, iar cererea de gaze din Romania a urcat in aceeasi perioada cu 10%.