Anders Behring Breivik a recunoscut ca este responsabil pentru atentatul cu bomba si atacul armat din Norvegia, soldate cu 92 de morti, insa a declarat ca atacurile erau necesare, potrivit avocatului sau, citat de Reuters.
Autoritatile investigheaza posibilitatea implicarii in cele doua atacuri a unei a doua persoane.

In primele declaratii dupa arestarea sa, Breivik, in varsta de 32 de ani, si-a exprimat intentia de a-si explica faptele in cadrul unei audieri ce va avea loc cel mai probabil luni, 25 iulie.

“A declarat ca actiunile sale au fost cumplite, insa in mintea sa erau necesare”, a spus Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, fara a mai oferi detalii cu privire la motivele faptelor acuzatului.

Aproximativ 650 de persoane erau pe insula Utoya in momentul in care Anders Behring Breivik a aparut imbracat in uniforma de politist si a deschis focul. Autoritatile au avut nevoie de aproximativ o ora pentru a stopa masacrul.

“Reactia noastra din momentul in care am primit primele informatii despre ce se intampla pe insula a fost rapida. Au existat insa probleme cu transportul catre Utoya”, a declarat Sveinung Sponheim, seful politiei.

Cea mai aspra pedeapsa cu inchisoarea in Norvegia este de 21 de ani.

Potrivit politiei, numarul victimelor ar putea creste la 98, intrucat cateva persoane sunt date disparute.

Anders Behring Breivik si-ar fi pregatit activ cele doua atacuri din toamna anului 2009, dupa cum arata un volum de memorii de 1.500 de pagini, publicat pe Internet. El evoca folosirea terorismului drept “mijloc de trezire a maselor”, asteptand sa fie perceput drept “cel mai mare monstru de dupa al Doilea Razboi Mondial”.

Anders Behring Breivik a studiat la Scoala de Comert din Oslo si este descris de cotidianul Verdens Gang drept conservator si nationalist. Totodata, acesta este caracterizat ca si francmason.

Pe pagina sa de Facebook – ce a fost blocata intre timp – Breivik impartasea ideile celebrului premier britanic Winston Churchill si viziunea eroului norvegian Max Manus. Tot aici acesta se descrie drept conservator, crestin, celibatar, interesat de vanatoare. In plus, era pasionat de jocuri precum "World of Warcraft" si "Modern Warfare 2".

Breivik s-a mutat in luna iulie a acestui an in orasul Rena, la vest de Oslo, unde detinea o ferma sub numele de “Breivik Geofarm”. Acesta ar fi utilizat numele firmei pentru a obtine cantitati mari de fertilizatori artificiali si alte chimicale utilizate la fabricarea explozibililor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri