Geithner a declarat la CNN ca acordul Congresului privind noul prag de indatorare este esential, intrucat Statele Unite vor putea sa isi respecte serviciul datoriilor pana in 2013, dincolo de alegerile prezidentiale din 2012, scrie Mediafax.

"Cel mai important este sa eliminam pericolul defaultului (incapacitatii de plata) in urmatoarele 18 luni. Lideri republicani si democrati stiu ca trebuie sa ajunga la un acord care sa treaca de Camera Reprezentantilor, Senat si sa fie acceptat de presedinte", a spus seful Trezoreriei.

Geithner a aratat ca presedintele comunica permanent cu liderii din Congres, in conditiile in care congresmenii si Casa Alba incearca sa gaseasca o solutie pentru cresterea limitei de indatorare, in prezent de 14.300 de miliarde de dolari, pama la termenul limita de 2 august.

Citeste si:

El a adaugat ca o propunere a presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner, liderul republicanilor din Congres, pentru o prima majorare a acestui plafon pana la sfarsitul lui 2011 si o noua masura de acest tip mai tarziu, nu are suficiente voturi pentru a fi aprobata de legislativ si nu este acceptata de Casa Alba.

Geithner a explicat ca o astfel de solutie este iresponsabila, intrucat ar permite ca riscul unui default (incapacitate de plata) sa planeze asupra economiei americane o lunga perioada de timp.

Seful Trezoreriei a mai spus ca economia americana a incetinit mult in primul semestru, dar cresterea se va imbunatati in a doua parte a anului.