Anders Behring Breivik, 32 de ani, acuzat de uciderea a peste 96 de persoane in urma atacului cu bomba din centrul capitalei Oslo si a atacului armat asupra scolii de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist, a pledat nevinovat in cadrul unei scurte audieri, informeaza BusinessInsider.

Breivik a recunoscut ca a fost implicat in atentatele din Norvegia, insa nu si-a asumat responsabilitatea asupra crimelor comise. Audierea a durat 40 de minute.

Norvegianul va fi tinut in izolare totala pana pe 22 august, informeaza BBC.

Cea mai aspra pedeapsa cu inchisoarea in Norvegia este de 21 de ani.

"A declarat ca actiunile sale au fost cumplite, insa in mintea sa erau necesare”, a spus Geir Lippestad, avocatul lui Breivik.

Anders Behring Breivik si-ar fi pregatit activ cele doua atacuri din toamna anului 2009, dupa cum arata un volum de memorii de 1.500 de pagini, publicat pe Internet. El evoca folosirea terorismului drept “mijloc de trezire a maselor”, asteptand sa fie perceput drept “cel mai mare monstru de dupa al Doilea Razboi Mondial”.

Anders Behring Breivik a aparut pe insula Utoya, unde avea loc scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist, echipat ca si politist. A deschis focul asupra tinerilor dupa ce le adresase cateva cuvinte in norvegiana.

Potrivit autoritatilor, Breivik ar fi fost vazut in zona unde a avut loc atacul cu bomba inainte cu doua ore de producerea atactului armat din Utoya.

Cititi si Cum traieste o romanca tragedia norvegiana


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele mai sangeroase atentate comise in Europa in ultimii 20 de ani