Rolul presedintelui francez Nicolas Sarkozy in a calma criza din zona euro contribuie la reducerea presiunii asupra propriei tari, confruntata cu probleme latente in privinta indatorarii, inaintea alegerilor prezidentiale de anul urmator, potrivit unei analize Reuters.
Intrucat finantele Frantei sunt cele mai slabe din randul celor sase state cu rating maxim, "AAA", din zona euro, Sarkozy se afla sub presiune pentru a se asigura ca tara nu este exclusa din acest club select, chiar in contextul eforturilor pentru a fi reales in aprilie 2012.

Acordul de joi pentru un al doilea pachet de ajutor financiar destinat Greciei, pe care presedintele francez l-a sustinut in mod deosebit, ofera Frantei mai mult spatiu de manevra chiar in perioada in care pietele incepeau sa priveasca mai atent la finantele statului, scrie Mediafax.

Inaintea reuniunii, diferenta dintre randamentul cerut de investitori pentru obligatiuni franceze fata de cele germane a crescut de peste doua ori in cateva saptamani, evidentiind indoielile investitorilor ca Franta este sigura financiar, precum restul statelor cu rating "AAA" din zona euro - Austria, Finlanda, Gemania, Luxemburg si Olanda.

"Suntem pe marginea prapastiei, suntem in cea mai dificila situatie dintre statele cu rating «AAA». Franta trebuie sa faca eforturi mari pentru a ramane in randul acestor tari", a declarat Philippe Delienne, presedinte al Convictions Asset Management, companie care administreaza active de 1,2 miliarde de euro.

Toate cele trei mari agentii au confirmat rating Frantei in ultimele opt luni. Agentiile trateaza Franta cu prea multa indulgenta, pentru ca este un jucator important in zona euro, considera Alessandro Giansanti, analist la grupul olandez ING.

"Exista o anumita automultumire in privinta Frantei, deoarece daca privesti la fundamente, mai ales deficite, ar trebui retrogradata", a afirmat el.

Potrivit calculelor ING, economia si finantele Frantei sunt intr-o situatie compatibila mai mult cu tari evaluate cu rating "AA+", precum Belgia. Grupul considera, insa, ca Franta se afla inaintea Statelor Unite, care ar merita doar calificativ "A+".

Daca Franta si-ar pierde calificativul "AAA", ar face inutile toate incercarile de a calma criza din zona euro, deoarece tarile cu rating maxim sustin Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul prin care zona euro sprijina tarile cu probleme financiare.

Standard & Poor's a avertizat, luna trecuta, ca va reduce, probabil, ratingul Frantei pe termen lung, daca guvernul nu adopta noi reforme. Pentru ca statul sa-si pastreze calificativul pana la mijlocul secolului, trebuie sa-si echilibreze bugetul in urmatorii cinci ani, ceva ce guvernele franceze nu au mai reusit din 1974.

Franta are cel mai ridicat deficit, ce mai mare datorie si deficit primar (deficitul inainte de luarea in calcul a platilor pentru dobanzi) dintre statele cu rating maxim din zona euro.

Guvernul se asteapta ca datoria publica sa ajunga la 86,9% din PIB anul urmator, inainte sa inceapa sa scada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri