Banca portugheza Millennium bcp, prezenta si in Romania, analizeaza vanzarea de active pentru a-si reduce datoriile, potrivit recomandarilor bancii centrale, a declarat directorul general al Millennium, Carlos Santos Ferreira, citat de Reuters.

"Studiem de cateva luni toate optiunile posibile, iar cand va sosi momentul, daca va sosi, voi anunta vanzarile de active", a spus Ferreira, potrivit Mediafax.

Daca statul portugherz si-ar plati restantele, ar permite bancilor sa-si rezolve problemele financiare si sa inceapa finantarea economiei.

"Cred ca expunerea bancilor pe datorie de stat este la circa 50 de miliarde de euro, iar daca statul si-ar plati datoriile catre companiile publice, autoritati locale si regionale, acestea ar putea la randul lor sa-si achite datoriile. Cred ca aceasta ar fi cea mai potrivita modalitate de a rezolva criza bancilor", a adaugat el.

Intrebat daca Millennium a clasificat divizia din Polonia ca nefiind de importanta strategica, Ferreira a raspuns: "Nu, optiunile noastre strategice vor fi anuntate atunci cand vor fi aprobate".

Banca portugheza a respins, anterior, vanzarea diviziei din Polonia, considerata parte activelor strategice.
Bancile din Portugalia se confrunta cu presiuni suplimentare pentru a reduce nivelul indatorarii si pentru a-si intari rata de adecvare a capitalului in cadrul acordului de ajutor financiar extern de 78 de miliarde de euro incheiat de stat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

In Romania, Millennium opera o retea de 66 de sucursale la sfarsitul primului trimestru. Banca avea in martie un sold al creditelor de 344 milioane de euro, in stagnare fata de decembrie, in timp ce depozitele au crescut in acest interval cu 3,5%, la 292 milioane de euro.

Millennium Bank Romania si-a redus pierderile cu 14% in primul trimestru, de la 7,4 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut la 6,4 milioane de euro. Profitul net la nivel de grup a scazut cu 19,4% in primul trimestru, de la 96,4 milioane de euro in ianuarie-martie anul trecut la 77,7 milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si