Gigantul BP respira. Anul trecut era lovit de explozia din Golful Mexic

BP, al doilea grup petrolier european, a inregistrat un profit net de 5,6 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, sub estimarile analistilor, din cauza productiei scazute de lucrari de mentenanta la instalatii din Golful Mexic, Angola si Marea Nordului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania a avut in aceeasi perioada a anului trecut o pierdere record de 17 miliarde de dolari, dupa explozia din aprilie de la putul Macondo al platformei petroliere Deepwater Horizon, care a cauzat in Golful Mexic cea mai grava deversare petroliera din istoria SUA.

BP vinde zacaminte petrolifere si jumatate din capacitatea de rafinare din SUA pentru a se redresa in urma dezastrului de anul trecut. Analistii JPMorgan au estimat recent ca BP ar putea elibera o valoare potentiala de 100 miliarde de dolari daca s-ar diviza, deoarece activele companiei valoreaza mai mult decat capitalizarea de piata.

Actiunile BP au scazut marti la Londra, dupa prezentarea rezultatelor, cu aproape 3%, cel mai puternic declin din aprilie. Titlurile companiei au coborat cu 29% de la explozia din Golful Mexic, in timp ce rivalul Royal Dutch Shell a inregistrat o crestere de 15%. Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un profit net de 6,6 miliarde euro pentru Shell in trimestrul al doilea.

Productia BP a coborat cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 3,43 milioane barili echivalent petrol pe zi, din cauza suspendarii activitatilor de exploatare din Golful Mexic si vanzarii unor active.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri