Compania a avut in aceeasi perioada a anului trecut o pierdere record de 17 miliarde de dolari, dupa explozia din aprilie de la putul Macondo al platformei petroliere Deepwater Horizon, care a cauzat in Golful Mexic cea mai grava deversare petroliera din istoria SUA.

BP vinde zacaminte petrolifere si jumatate din capacitatea de rafinare din SUA pentru a se redresa in urma dezastrului de anul trecut. Analistii JPMorgan au estimat recent ca BP ar putea elibera o valoare potentiala de 100 miliarde de dolari daca s-ar diviza, deoarece activele companiei valoreaza mai mult decat capitalizarea de piata.

Actiunile BP au scazut marti la Londra, dupa prezentarea rezultatelor, cu aproape 3%, cel mai puternic declin din aprilie. Titlurile companiei au coborat cu 29% de la explozia din Golful Mexic, in timp ce rivalul Royal Dutch Shell a inregistrat o crestere de 15%. Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un profit net de 6,6 miliarde euro pentru Shell in trimestrul al doilea.

Productia BP a coborat cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 3,43 milioane barili echivalent petrol pe zi, din cauza suspendarii activitatilor de exploatare din Golful Mexic si vanzarii unor active.